Noten

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Let’s go nuts!’ 

Het advies vanuit de Gezondheidsraad is om dagelijks een handje ongezouten noten te eten. Wat maakt dan dat noten zo gezond zijn? En wat zijn voor jou de gezondheidsvoordelen wanneer je ze dagelijks neemt? Daar ga ik in deze blog meer over vertellen. Pak er een handje noten bij en lees lekker verder. 

Wanneer je dagelijks een handje noten neemt, krijg je belangrijke vitamines en mineralen binnen, zoals vitamine B1, vitamine E en ijzer. Ook zijn noten een goede bron van onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten worden ook wel de ‘goede’ vetten genoemd. De inname van voldoende onverzadigde vetten kan zorgen voor een lager LDL-cholesterolgehalte, wat gezien wordt als ‘slecht’ cholesterol. Uiteindelijk kan het eten van een portie noten per dag er dus aan bijdragen dat het slechte cholesterol verlaagd en er minder risico is op hart en vaatziekten. Ook bevatten noten eiwitten en vezels. Niet geheel onbelangrijke voedingsstoffen om ook dagelijks binnen te krijgen. 

Alle soorten ongezouten noten zijn goed voor je gezondheid, denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, macadamianoten, pistachenoten en walnoten. Notenpasta van 100% noten telt ook mee bij je dagelijkse portie noten. Bewust vermelden we 100% omdat hier geen suikers aan toegevoegd zijn. Terwijl dit wanneer je geen 100% zal nemen er meteen weer extra, eigenlijk, onnodige stoffen worden toegevoegd. Wist je dat pinda’s niet hierbij horen? Pinda’s zijn namelijk officieel geen noten maar peulvruchten. Overigens zijn ook peulvruchten van belang in jouw voedingspatroon, maar daar in een andere blog meer over. 

In een vegetarisch voedingspatroon is een portie noten een goede vervanging voor vlees of vis. Probeer hierbij wel lekker te blijven variëren; neem niet iedere dag noten als  vervanger maar kies ook eens voor ei, peulvruchten of een vleesvervanger zoals tofu of tempé. Door vlees te vervangen door noten verklein je ook je uitstoot voor het milieu. 

Ook als je minder suikers binnen wilt krijgen of een koolhydraatbeperkt voedingsadvies volgt zijn noten een geschikt tussendoortje. Het is namelijk zo dat noten laag in koolhydraten zitten, wat het dus eigenlijk een ideaal tussendoortje maakt in plaats van dat dagelijkse koekje of wellicht meerdere koekjes. En wat dacht je van het kraken van een walnoot. Dit is ook gewoon een invulling van je tijd zodat je lekker afgeleid bent om ongezonde dingen te pakken wellicht. Je vermaakt je prima even met het kraken van walnoten. 

Vind je een noot niet zo lekker als tussendoortje? Verwerk het dan eens in een salade, gebruik het als broodbeleg of doe het door je warme maaltijd. Noten zijn op meerdere manieren in te passen in je maaltijd. 

En, ben jij al overtuigd om wat vaker noten als tussendoortje of bij een maaltijd te nemen? 

Kijk wel uit met de portiegrootte; noten bevatten veel goede stoffen maar (helaas) ook erg veel calorieen. Wanneer je het houdt op 25 gram per dag, zit je goed. 

Welke noten zijn jouw favoriet? Ik zelf kan niet zonder een handje macadamianoten. En dan wel degene van de kaasboer, deze zijn weliswaar gebrand, maar ze zijn zo lekker dat ik hier niet zo goed zonder kan 😉 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!