Slapen, het is zo heerlijk…

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Slapen, het is zo heerlijk. Tenminste als je lekker kan slapen. Als je er vaak uit mag om te plassen, of als je gedachtestroom op gang komt of je dochter dan wel zoon in de nacht naast je bed staat, kan het best zijn dat jij je niet uitgerust voelt de volgende ochtend. Een keer is dit natuurlijk geen probleem, maar in de nacht herstellen we juist zo goed. Een goede nachtrust is daarom van groot belang. Vaak is één van de vragen ook, slaap jij goed? En er wordt op die vraag wisselend gereageerd. En de vraag of iemand uitgerust wakker wordt, wordt eigenlijk vaak beantwoord met nee.

De vraag is dan ook wat beïnvloedt jouw slechte nachtrust? Het is belangrijk om hier voor jezelf achter te komen. En natuurlijk we hebben niet overal invloed op. Je kind kan je moeilijk negeren in de nacht. En plassen in de nacht is ook iets wat deels niet kan worden veranderd, maar tegelijkertijd ook weer wel. Plassen in nacht kan ook ontstaan zijn doordat je bijvoorbeeld een paar nachten wat slechter hebt geslapen en dan rond dezelfde tijd elke keer wakker werd en eruit bent gegaan. Dan creëert je lichaam na een paar nachten de gewoonte om het te herhalen. Ook kan het goed zijn om 2 uur voor het slapen gaan niks meer te eten en te drinken. En onze blaas wordt naarmate we ouder worden wat zwakker, waarbij we daar weinig invloed op hebben. Maar neem toch dit stukje eens onder de loep. Wat gewoontes zijn er niet voor niks en kunnen ook weer afgeleerd of worde doorbroken.

Kan je slecht in slaap komen door dat je dag nog aan verwerken bent? Dan kan het heel goed zijn dat je overdag te weinig ontspanning en rust hebt gepakt om hier eerder bij stil te staan. Of je bent wellicht gewoon veel te druk. Ook dat heeft invloed. Belangrijk om niet continue in de rush te zijn en aan te staan, maar juist op de juiste momenten ook even je rust te pakken. Dit kan na je werk ook 5 minuten een body-scan zijn, een ademhalingsoefening of even frisse lucht pakken. Even tijd voor jezelf. Lig je wakker om je to-do-lijst nog zo lang is. Vertrouw dan op het maken van een planning en een goede to-do-lijst. Schrik je halverwege de nacht wakker en realiseer je wat je allemaal nog mag doen, of bedenk je ‘o, dat mag ook nog op mijn to-do lijst’. Leg dan eventueel een notitieblokje naast je neer. Op je nachtkastje bijvoorbeeld en zodra je in de nacht wakker ligt, schrijf dan echt die dingen uit je hoofd op. Met deze manier is het op het papier en vaak niet meer in je hoofd.

Vaak als we moe zijn kan dit ook invloed hebben op ons eetpatroon en onze inspanning en zin hebben van leuke dingen. Goed slapen is daarom ook echt van belang. Pak bij voorkeur 8 uur slaap op een nacht en zorg overdag ook voor voldoende rust. Dan kom jij energiek je dagen wel door. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!