Spataderen en leefstijl: wat is het verband?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Spataderen en leefstijl: wat is het verband?

Die blauwe aderen, die in de meeste gevallen op de benen voorkomen noemen we eigenlijk spataderen. Ze zijn vaak verdikt en kan je goed zien met het blauwe oog. Naast dat je de aderen ziet brengt het ook symptomen met zich mee. Denk aan benen die zijn vermoeid, jeuk en/of krampen. Niet heel fijn eigenlijk. En vaak denken we dat dit bij oudere leeftijd voorkomt, maar helaas kan het ook voorkomen tijdens de zwangerschap. Helaas is er nog weinig bekend over wat precies de oorzaak is van de spataderen. Het is wel duidelijk hoe het werkt qua druk en het stromen van de bloed in de aderen, maar harde richtlijnen ervoor zijn er helaas nog niet. Wel is het zo dat ook bij spataderen een gezonde leefstijl een grote rol speelt. Maar waarbij eigenlijk niet 😉. Graag nemen we de punten mee in de blog die van belang kunnen zijn. 

Overgewicht
Indien er sprake is van overgewicht kan het goed zijn dat er spataderen ontstaan. De reden hiervan is dat door het extra gewicht eigenlijk de aderen onder druk staan. Hierdoor werken de kleppen in de aderen niet goed, het bloed wordt niet goed afgevoerd en je krijgt de bekende spataderen. Een gezond gewicht is daarom extra belangrijk om spataderen te voorkomen en zeker als je hier ook echt last van hebt. 

Onvoldoende beweging

Ik vermoed dat het bekend is voor iedereen dat voldoende beweging essentieel is in een gezonde leefstijl. En niet voor niks is er de beweegnorm. Indien je veel zit of juist veel staat is het de uitdaging voor je spieren voldoende bloed door je aderen te krijgen. Hierdoor kunnen aderen verwijdt raken of juist uitzakken. En het gevolg hiervan zijn weer die spataderen. Voldoende beweging en afwisseling in staan en zitten is daarom van groot belang. En als je een staand beroep hebt is het dus van belang juist ook echt je rust momenten te pakken voor je benen. 

Roken

Wist je dat ook roken een bijdrage kan leveren aan spataderen? Dit heeft te maken met de nicotine.  Nicotine verwijdt de bloedvaten niet maar vernauwt ze juist. Heb je enorme last van je spataderen? Dan kan het van groot belang zijn te stoppen met roken. 

Zwangerschap

Alsof je tijdens een zwangerschap nog niet genoeg kwaaltjes hebt, kunnen de spataderen er ook wel bij. Door het extra bloed wat er in de zwangerschap komt kijken drukt dit ook weer op de aderen en hierdoor kunnen spataderen ontstaan. Gelukkig gaat dit vaak vanzelf weer weg na een zwangerschap. 

Schoeisel

Het is van essentieel belang ook goed schoeisel te dragen. Indien je vaak op hoge hakken loopt of wellicht je voeten wurmt in te strakke schoenen blokkeert dit het bloed in de benen. Het gevolg is helaas weer die druk op de anderen en daar zijn we weer bij de spataderen. 

Oftewel ondanks dat er nog niet veel of te weinig is vastgesteld over spataderen, lijkt me bovenstaande uitleg duidelijk en voldoende zeggend dat een gezonde leefstijl weer eens een bijdrage levert. En niet alleen voor de spataderen, maar dat is vermoed ik inmiddels wel bekend😊. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!