Hoe hou ik een gezonde vakantie?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Hoe hou ik een gezonde vakantie?


Kijken jullie al uit naar de vakantie? Steeds vaker kijken op het weerbericht of het mooie weer al komt en vooral doorzet? Zodra de zonnestralen komen, lijkt het alsof iedereen ook meteen een stuk vrolijker is en weer zin heeft om andere dingen te doen en komt iedereen toch meer in beweging lijkt het. En ik snap het, heb dit zelf ook. Al merk ik ook wel als de zon te fel wordt ik juist weer minder productief kan zijn. Dan kan je gelukkig soms nog de keuze maken om even overdag een moment in de zon te zitten en in de avond verder te werken. Maar goed over een paar maanden gaat de gros van jullie ongetwijfeld op vakantie. En dan kan een goede voorbereiding het halve werk zijn. Daarmee doel ik niet op de extreme afvalprogramma’s die ook weer om de oren vliegen. Nee, ik doel daarmee op hoe je op vakantie ook kan genieten op een gezonde manier. Oftewel, hoe hou ik een gezonde vakantie?

Hieronder volgen enkele tips om van je vakantie een gezonde vakantie te maken en toch ook echt het vakantiegevoel te hebben. 

Blijf in beweging: Vakantie is de perfecte tijd om actief te blijven. Ga wandelen, zwemmen, fietsen, kajakken of een andere activiteit die je leuk vindt. Verken de omgeving en geniet tegelijkertijd van de frisse lucht en de natuur. Dit is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. En hierdoor ben je ook gewoon lekker bezig. Oftewel een win-win situatie. En wil je een bruine kleur? Dan krijg je dat met buiten sporten vaak nog sneller, niet vergeten in te smeren natuurlijk. 

Eet gezond: Probeer zoveel mogelijk gezonde opties te kiezen. Ga naar de lokale markt en koop vers fruit en groenten. Kies voor gegrild voedsel in plaats van gefrituurd. Eet niet teveel vlees en kies voor vis en vegetarische opties. Probeer ook niet teveel te snoepen en maak bijvoorbeeld de afspraak met jezelf op één uitzondering per dag. Neem je een ijsje, neem het dan eventueel in een bakje. Kies ook op vakantie de producten waar je gelukkig en blij van wordt en vooral geen spijt van krijgt achteraf. 

Drink voldoende water: Zorg dat je voldoende water drinkt. In warme landen is het belangrijk om genoeg water te drinken om uitdroging te voorkomen. Het kan ook helpen om je huid gehydrateerd te houden en te voorkomen dat je last krijgt van hoofdpijn. Neem ook overal je flesje mee heen, je weet maar nooit. 

Ontspan: Vergeet niet om te ontspannen tijdens je vakantie. Neem de tijd om te lezen, mediteren of doe een yogales. Dit kan helpen om stress te verminderen en je geest te kalmeren. En ook echt uitgerust terug te komen van vakantie. 

Slaap voldoende: Probeer om elke nacht voldoende te slapen. Een goede nachtrust kan helpen om je energie op peil te houden en om gezonde gewoonten vol te houden.

Blijf sociaal: Geniet van de tijd met familie en vrienden en blijf sociaal. Dit kan helpen om eenzaamheid te voorkomen en om nieuwe mensen te ontmoeten.

Vergeet niet te genieten: Onthoud dat vakantie bedoeld is om te genieten. Vergeet niet om plezier te hebben en te ontspannen. Maak mooie herinneringen en geniet van de tijd met dierbaren.

Een gezonde vakantie hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze tips kun je nog steeds genieten van je vakantie, terwijl je ook goed voor jezelf zorgt. Het belangrijkste is om te doen wat goed voelt voor jou en om te genieten van je tijd weg van huis.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!