Hoe goed verzadigd jouw maaltijd?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Hoe goed verzadigd jouw maaltijd?’

Misschien herken je jezelf hier wel in: je wilt wat gezonder gaan leven en hebt misschien wel een doel om wat kilo’s af te vallen. Het eerste wat je doet is minder gaan eten en daarnaast ga je veel bewegen want je weet: om af te kunnen vallen moet je minder binnenkrijgen en meer verbranden. In de basis is dit natuurlijk de waarheid (medische uitzonderingen daargelaten): wanneer jij in een negatieve energiebalans zit (dus minder binnenkrijgt dan dat er ‘uit’ gaat in de vorm van verbranding), zou het technisch gezien moeten lukken om af te vallen. Net zoals met alles ligt ook dit helaas (?) niet zo simpel als dat het klinkt, want hoe vaak hoor ik in de praktijk dat mensen tijdens het afvallen de hele dag trek hebben en veel aan eten denken? Ook helaas erg vaak. Wanneer we de  voeding bespreken komt echter vaak naar voren dat de keuzes die gemaakt worden, niet altijd de meest verzadigende/vullende zijn. Vaak kunnen we door kleine dingen aan te passen in het voedingspatroon, ervoor zorgen dat de voeding meer verzadigd en dat de persoon in kwestie minder last heeft (of zelfs helemaal geen last meer heeft) van een hongergevoel. Wat zijn nou die aanpassingen die je zelf kunt doen om je maaltijd voedzamer en vullender te maken? Lees verder als je hier nieuwsgierig naar bent. 

  1. Regelmaat en structuur in je voedingspatroon 

Ons lichaam is de hele dag bezig met van alles; werken, achter de kids aanrennen, sporten, denken…en overal heeft je lichaam energie nodig dat je haalt uit jawel: voeding. Door regelmatig te eten, denk hierbij aan de 3 hoofdmaaltijden met daarbij 2-3 tussendoortjes, zorg je ervoor dat je de hele dag door voldoende energie hebt om de dingen te doen die je graag wilt doen, en heb je minder snel een hongergevoel omdat je je voeding goed over de dag verdeeld. 

  1. Rust bij de maaltijd 

Hoe rustig nuttig jij je maaltijden? Sta hier eens bij stil. Door je eten goed te kauwen, te eten zonder afleiding en de tijd te nemen voor je maaltijd zorg je ervoor dat je lichaam een seintje kan krijgen dat je verzadigd bent. Dit zorgt ervoor dat jij jezelf niet zo snel zal over-eten, of dat je later op de dag enorme (snack)trek krijgt. 

  1. Kies voor volkoren 

Ook de kwaliteit van je voeding doet veel met je verzadigingsgevoel. Wanneer je kiest voor volkoren producten zoals brood of crackers, maar denk bijvoorbeeld ook aan pasta of zilvervliesrijst, zal je daar langer vol van zitten dan wanneer je kiest voor een ‘witte’ variant. Dit heeft te maken met de vezels die deze producten bevatten. 

  1. Groenten en fruit 

Net als volkoren producten, bevatten ook groenten en fruit veel vezels. Voeg aan je maaltijd wat extra fruit of groenten toe, of neem wat vaker een schaaltje tomaatjes/worteltjes/komkommer als tussendoortje (eventueel met een eetlepel hummus als dip).  Ook hier geld weer hetzelfde verhaal: vezels verzadigen. Wanneer je een grote eter bent zijn groenten en fruit ideaal ‘volume’ voedsel. Je kunt er veel van eten en het levert over het algemeen weinig energie. Door bij de warme maaltijd je bord flink te vullen met groenten, kan je toch een groot bord eten nemen, en kan dit nog steeds binnen je doelen vallen. 

  1. Eiwitten 

Ook eiwitbronnen dragen bij aan het verzadigingsgevoel. Door bij iedere maaltijd een eiwitbron toe te voegen (in welke vorm dan ook), zorg je ervoor dat je maaltijd volwaardig en vullend is. Geschikte eiwitbronnen kunnen zijn: zuivel als yoghurt of kwark, kipfilet of een andere magere vleessoort, kaas, hüttenkäse of peulvruchten zoals kikkererwten of linzen. 

Zoals je ziet zijn er een hoop mogelijkheden die bijdragen aan het verzadigende maken van je maaltijd of tussendoortje. Dus eigenlijk zou je kunnen zeggen: eet niet minder, maar meer van het goede; meer groenten en fruit, meer eiwitten en meer volkoren. Succes!

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!