Waarom hulp vragen jou juist verder helpt

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Waarom hulp vragen jou juist verder helpt.

Ja zeggen tegen jezelf, is een cadeau voor jezelf. En toch doen we het vaker niet dan wel. En dat is zonde. Zo ook met hulp vragen, het kan enorm helpen om hulp te zoeken, te vragen en in te zetten. Het kan soms een zoektocht zijn wat de juiste hulp is, maar dat neemt niet weg dat het, het wel waard is. Laten we namelijk niet vergeten dat een gezonde leefstijl van enorme invloed is op je gezondheid en welzijn. En het kan je vaak alleen maar wat opleveren om beter in balans te komen. Hoe fijn is het als je dit niet alleen hoeft te doen?

De voordelen van hulp vragen:
– Hulp vragen kan je een frisse blik geven

Soms ben je zo gewend aan je dagelijkse routines en gewoonten dat je niet meer ziet wat er beter kan. Een professional, zoals een diëtist, kan je helpen om je huidige leefstijl te evalueren en je advies te geven over wat je kunt verbeteren. Dit kan een frisse blik geven op je situatie en je motiveren om aan de slag te gaan. We hebben ook in onze dagelijkse gesprekken met mensen dat ze niet goed meer weten wat ze kunnen verbeteren. Als we dit dan bespreken dan is het weer even duidelijk, en soms is het alleen de puntjes op de ‘i’ zetten. 

– Hulp vragen kan je verantwoordelijk houden

Het kan lastig zijn om jezelf verantwoordelijk te houden als je je leefstijl wilt veranderen. Door hulp te vragen, zorg je ervoor dat er iemand is die je helpt om je doelen te bereiken en je verantwoordelijk houdt. Dit kan helpen om gemotiveerd te blijven en om te blijven werken aan je doelen. Maar ook als je even niet gemotiveerd bent, wel de stok achter de deur te  hebben om op basis van discipline door te gaan. Want altijd gemotiveerd zijn, is onrealistisch. 

– Hulp vragen kan je helpen om effectiever te zijn

Een professional kan je helpen om een plan op te stellen dat afgestemd is op jouw individuele behoeften en doelen. Dit kan je helpen om effectiever te zijn bij het verbeteren van je leefstijl, omdat je werkt aan dingen die specifiek voor jou belangrijk zijn. Bovendien kan een professional je helpen om realistische doelen te stellen en je te ondersteunen bij het bereiken van deze doelen.

Maar soms is de drempel groter om hulp te vragen. Schaamte of angst kan hier een oorzaak van zijn. Wellicht ben je bang voor het oordeel van anderen omdat je denkt maar mijn buurvrouw kan het wel alleen en ik niet. Ik kan je vertellen, als iedereen het alleen zou kunnen zouden wij geen werk meer hebben 😉. Een ander lastig punt kan vertrouwen zijn. Het opbouwen van vertrouwen heeft tijd nodig, maar wel een belangrijke factor bij juiste begeleiding. Je vertelt toch vaak open je verhaal en waar je tegen aanloopt, dat kan soms moeilijk zijn. Maar vergeet hierbij ook niet, je hebt alleen jezelf er uiteindelijk mee als je niet alles vertelt. Of wellicht heb je een eerdere negatieve ervaring gehad, ook dan kan de drempel groot zijn om weer naar een ander te gaan. Uiteindelijk is iedereen anders, werkt iedereen anders hierdoor is een ander de kans geven nooit verkeerd om te doen. Maar ook natuurlijk het gebrek aan eigen vertrouwen om verandering tot een succes te maken kan meespelen. Vergeet niet, juist daarvoor kan hulp zo fijn zijn. 

Het is belangrijk om te onthouden dat het vragen om hulp bij het veranderen van je leefstijl geen teken van zwakte is, maar juist een teken van kracht en moed. Het kan moeilijk zijn om de eerste stap te zetten, maar het kan uiteindelijk leiden tot positieve veranderingen en een betere kwaliteit van leven.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!