Controle gezond?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Controle gezond?

Een paar jaar geleden toen ik startte bij een coach, zei ze al snel ben jij een controlefreak? En toen dacht ik bij mezelf dat valt wel mee. Maar naarmate ik er meer over ging denken, hoe duidelijker het werd. En onbewust had dit ook niet altijd een positieve impact op mijn leefstijl. Een soort van alles of niet, touwtjes in handen houden, weten waar je aan toe bent en ga zo maar verder. En eigenlijk leverde dit ook geregeld meer spanning op dan ontspanning met soms ook nachten van piekeren. In combinatie met een soort van alles perfect doen of doe het anders niet. Ja, een waar confrontatiemoment. Maar is controle hebben altijd negatief? Lees snel verder in de blog.

Controle kan een belangrijke factor zijn in het bereiken van succes in verschillende aspecten van het leven, waaronder ook leefstijlveranderingen. Wanneer we controle hebben over ons gedrag en onze omgeving, kunnen we doelen stellen en werken aan het bereiken daarvan. Echter, controle kan ook een valkuil zijn als het onze relatie met onze leefstijl negatief beïnvloedt.

Het hebben van controle over onze leefstijl kan leiden tot een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen. We kunnen onszelf doelen stellen en werken aan het bereiken van deze doelen, waardoor we ons beter voelen over onszelf en ons leven. Bijvoorbeeld, door het instellen van een routine en een gezond dieet, kunnen we ons fysiek en mentaal sterker voelen. Het hebben van controle over onze leefstijl kan ook helpen om stress te verminderen en een gevoel van stabiliteit te creëren.

Echter, het nastreven van controle kan ook leiden tot obsessief gedrag en een negatieve houding ten opzichte van onze leefstijl. We kunnen te gefocust worden op het bereiken van onze doelen dat we geen ruimte meer overhouden voor spontaniteit en flexibiliteit. Dit kan leiden tot een verminderde levenskwaliteit en kan uiteindelijk leiden tot stress en angst.

Het hebben van controle over onze leefstijl kan ook leiden tot een gevoel van schuld en schaamte wanneer we ons niet aan onze plannen kunnen houden. Dit kan leiden tot een negatieve spiraal van ongezond gedrag en zelfkritiek, waardoor het moeilijker wordt om ons aan onze doelen te houden. Iets wat voor mij ook zeker herkenbaar was. Het kan ook leiden tot overmatige beperkingen en rigide regels, waardoor we ons niet meer op ons gemak voelen bij sociale situaties en ons afzonderen van anderen. 

Om deze redenen is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen controle en flexibiliteit in onze leefstijl. Het gaat wederom weer om de juiste balans. We mogen onszelf doelen stellen, maar ook bereid zijn om ons aan te passen aan veranderende omstandigheden en om af en toe, toe te geven aan spontaniteit en genot. Dit kan ons helpen om ons beter te voelen over onszelf en ons leven, en om een gezonde relatie te ontwikkelen met onze leefstijl. Het is belangrijk om te onthouden dat leefstijlveranderingen niet perfect hoeven te zijn, en dat het oké is om af en toe een stap terug te doen. Door ons te richten op vooruitgang in plaats van perfectie, kunnen we een gezondere en gelukkigere leefstijl ontwikkelen.

En laten we vooropstellen het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je er door beperkt en/of belemmerd wordt in je leven is het zeker belangrijk hier aandacht aan te geven om hier anders mee om te leren gaan. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!