Het voorjaar vol verleidingen

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Het voorjaar vol verleidingen’

Na weken of zeg maar gerust maanden van lage temperaturen en vooral heel veel regen en nattigheid, merken we nu eindelijk steeds vaker dat het voorjaar is begonnen en de lente eraan komt. Voor veel mensen komt deze periode als geroepen: na een lange winter eindelijk weer meer naar buiten kunnen. In de praktijk merk ik ook aan mijn cliënten dat iedereen blij is dat het weer beter wordt en de dagen steeds een beetje langer worden en het lekker lang licht is. Ik merk het aan mijzelf ook: niks fijner dan s ’ochtends naar het werk vertrekken wanneer het al licht is! 

Naast de ontzettend positieve kant van het seizoen dat we nu ingaan, zit er – zoals aan bijna alles, ook een keerzijde aan het verhaal. Je hebt het aan de titel van deze blog al gezien, het voorjaar brengt ook veel verleidingen met zich mee. Waar we in de herfst en winter graag op de bank ploffen met een kop thee en liever binnenblijven, is dit in het voorjaar en straks in de zomer wel anders. Wanneer je nu een rondje door het centrum van je stad of dorp loopt zie je het: de plaatselijke ijssalon is weer geopend en ook de terrassen zitten weer steeds voller met mensen die genieten van een (alcoholische) versnapering en een borrelplankje. Ook merk ik dat in de zomermaanden je sneller met vrienden afspreekt om even lekker te gaan genieten op het terras en het grootste deel van de mensen besteld dan geen spa rood of kopje thee of koffie. Allereerst wil ik wel benoemd hebben: hier is niets mis mee. Je mag genieten van de zomer, juist! Wel kan het zo zijn dat wanneer je bezig bent met afvallen en/of wilt werken aan een gezonde leefstijl, dit lastige dingen/momenten kunnen zijn. Want in hoeverre en hoe vaak ga je mee in dit soort dingen? En wat kan je doen om te zorgen dat het jouw progressie niet in de weg staat? 

1: Wat is je doel? Wat heb je afgelopen week gedaan en wat is er nog in het vooruitzicht?  

Bedenk allereerst wat je doel op dit moment is. Wil je graag afvallen? Fitter worden? En bedenk wat de activiteit/het hapje of drankje die je wordt aangeboden/in het vooruitzicht is hier voor invloed op heeft. Neem de afgelopen week eens door, hoe is het gegaan, heb je al veel extraatjes genomen in de afgelopen dagen? Of staat er morgen een etentje met familie op de planning bij je favoriete restaurant, of een andere sociale activiteit waarbij er wellicht anders wordt gegeten en gedronken dan jij voor je doel voor ogen hebt? Dan is het wellicht nu niet het moment om op het terras al wat extra’s te nemen. Of heb je deze vrienden al een tijdje niet gezien en wil je nu van het moment genieten? Dan doe je het wel, en kijk je of je morgen bij het etentje wat bewuster kan kiezen. 

2: Maak een keuze (maar wees niet te streng) 

Als je overwegingen hebt gemaakt (pak dit niet te zwaar op, het gaat hier niet om een kwestie van leven of dood), maak je je uiteindelijke keuze. 

3: Laat je omgeving je keuze niet (negatief) beïnvloeden 

Jij bent altijd de eindbeslisser in je keuzes. Anderen zullen altijd en overal over een mening hebben, vooral als iedereen een biertje besteld en jij toch gaat voor een cola zero. Houd je doel in je achterhoofd en spreek hem desnoods uit. Jij bent altijd de baas over je eigen keuzes

4: Geniet van welke keuze je dan ook gemaakt hebt 

Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt, probeer hier dan niet teveel over te piekeren en peizen. Je hebt immers je keuze al gemaakt. Wat je ook doet, geniet ervan. 

5: Niet volgens plan gegaan? Hoort er ook bij. Reflecteer! 

Heb je achteraf toch geen goed gevoel bij hetgeen je gekozen hebt. Daar kun je op dit moment niets meer aan veranderen. Wel kun je bij jezelf nagaan wat je de volgende keer in een soortgelijke situatie zou doen, hiermee reflecteer je als het ware op jezelf. Reflecteren zorgt voor (persoonlijke) groei!

Bovenstaande tips en stappen kun je natuurlijk ook toepassen in andere situaties. 

Heb je veel moeite met het stellen van doelen en het opvolgen hiervan, of loop je er tegenaan dat je niet tevreden bent over je voedingspatroon? Een diëtiste kan je hierbij helpen. 

Geniet van alles wat dit mooie seizoen te bieden heeft! 


Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan!

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!