Pasen en eten

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Ja, het is weer Pasen. En Pasen staat bij veel mensen toch centraal om een lekker ontbijtje, gezellige brunch of een lekker paasdiner. En niet geheel onbegrijpelijk, het is toch gezellig en vaak lekker. Wij gaan standaard weer lekker een paasbrunch doen met de familie. Iedereen maakt wat en dan lekker smullen. Echter kunnen deze dagen toch best een uitdaging zijn als je net lekker in de flow zit om je leefstijl aan te passen. Je bent wellicht net een paar kilo’s kwijt en denkt ‘ok, laat maar’. Of je denkt ik ga helemaal los, dat heb ik nu wel verdiend. Maar je kan ook heus genieten van lekkere dingen tijdens Pasen maar wellicht op een andere manier. Hieronder wat tips.

Maak gezonde keuzes tijdens de maaltijden

Tijdens de paasmaaltijden kun je gezonde keuzes maken door te kiezen voor mager vlees, veel groenten en een kleine portie koolhydraatrijke gerechten. Vermijd sauzen en dressings die veel suiker of vet bevatten. Kies bijvoorbeeld voor een salade zonder dressing of met een dressing op basis van olijfolie en azijn. 

Beperk het aantal snacks/tussendoortjes

Snacks zijn vaak een belangrijk onderdeel van de paasdagen, maar ze kunnen ook snel leiden tot overeten. Beperk het aantal snacks en kies voor gezonde opties, zoals rauwe groenten met hummus, fruit of noten. En een keer een paaseitje is heus geen big issue. Maar als het natuurlijk en en en en wordt, dan kan het wel weer veel van het goede worden. 

Drink veel water

Drink voldoende water om je gehydrateerd te houden en om je maag vol te houden. Als je dorst hebt, drink dan een glas water voordat je naar de snack tafel gaat om te voorkomen dat je te veel snackt. En zeker als je eigenlijk altijd al water drinkt en liever geniet van het eten, hou het dan bij water, thee of koffie. Dit hoeft niet meteen een frisdrank of een sapje te zijn dan toch? 

Ga voor gezonde dessert opties

Desserts zijn vaak calorierijk en bevatten veel suiker. Ga maar naar een restaurant, ik ken geen gezond dessert van de menukaart, jij wel? Kies daarom voor gezonde dessert opties, zoals fruit, yoghurt of magere kwark met een klein beetje honing.

Ga wandelen of fietsen

Tijdens de paasdagen is het belangrijk om actief te blijven. We zijn vaak geneigd lekker uit te slapen, te chillen en verder alleen het eten te benadrukken. Maar ga wandelen, fietsen of doe een andere vorm van lichaamsbeweging. 

Plan vooruit

Het plannen van je maaltijden en snacks kan helpen om je eetgewoonten onder controle te houden. Zorg ervoor dat je voldoende gezonde opties in huis hebt en plan je maaltijden vooraf. Zo voorkom je dat je ongezonde keuzes maakt en overeet.

Hou regelmaat
Sla geen maaltijden over omdat je denkt dan kan ik straks weer los. Compenseren is nooit een juiste manier, balans is hierin belangrijk.

Maar vergeet ook echt niet te genieten. Als jij lekker in de flow zit, blijf dan vooral ook denken wil ik dit eten? Kan ik hiervan genieten? Levert mij dit eten wat op? Heb ik het er voor over? En krijg vooral  geen spijt van de keuzes die je eventueel maakt. 

Geniet van je Paasdagen. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!