Eet de lente!

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Eet de lente!’

Het is zover; het voorjaar is nu echt begonnen en ook officieel is de lente nu echt daar. Hoe fijn dat de dagen weer langer worden, de zon vaker zal gaan schijnen en de temperaturen langzaam maar zeker wat hoger worden. Het begin van een nieuw seizoen betekend dat het tijd is voor weer nieuwe seizoensgroente- en fruit. Het kopen en nuttigen van seizoensproducten heeft best wel wat voordelen, zo zijn  deze producten vaak goedkoper (best fijn met de stijgende prijzen in de supermarkt)  en ook vooral lekkerder dan in de rest van het jaar. Door bewust de seizoenskalender voor groenten en fruit het hele jaar door te volgen, eet je afwisselender. Deze afwisseling is weer erg belangrijk omdat er geen enkel stuk groenten of fruit is dat alle voedingstoffen bevat. Iedere groente bevat zijn eigen unieke mix aan vitamines en mineralen. Door lekker gevarieerd te blijven eten krijg je langzaam maar zeker toch alle voedingstoffen en vitamines binnen. Ook doe je iets goed voor het mileu wanneer je seizoensgroenten koopt, het is namelijk zo dat deze producten van minder ver getransporteerd hoeven te worden, vaak komen ze zelfs gewoon van Nederlandse bodem! Deze producten hebben dus een veel kleinere ecologische voetafdruk. Wanneer je je groenten en fruit bij de lokale groentenboer koopt steun je daarmee natuurlijk lokale ondernemenrAl met al: seizoensgroenten en fruit hebben behoorlijk wat voordelen, de moeite waard om er rekening mee te houden wanneer je gaat bedenken wat je deze week gaat koken en eten. 

Nu ben je misschien nieuwsgierig geworden, welke producten zou ik kunnen nemen? 

Seizoensgroenten in de lente: 

 • Andijvie
 • Artisjokken
 • Asperges 
 • Aubergine
 • Bloemkool
 • Biet
 • Chinese kool
 • Courgette
 • Komkommer
 • Koolrabi
 • Lente ui
 • Peultjes
 • Prei
 • Raapstelen
 • Rabarber
 • Radijs
 • Snijbiet
 • Spinazie
 • Spitskool
 • Sperziebonen
 • Tauge
 • Venkel
 • Veldsla
 • Wortels
 • Witlof

Bij het zien van deze lijst komen bij mij al allerlei lekkere gerechten op in mijn gedachten (asperges met zalm en een eitje, lente ui als topping op een heerlijke maaltijdsalade of risotto met venkel, zo lekker!). Genoeg variatie om de lente mee door te komen! 

Seizoensfruit in de lente: 

 • Abrikozen
 • Ananas
 • Banaan
 • Citroen
 • Grapefruit
 • Limoen
 • Meloen
 • Nectarine
 • Sinaasappel
 • Perzik

Ook bij het fruit genoeg variatie en veel scala aan heerlijke smaken. Heerlijk als tussendoortje of door bijvoorbeeld je yoghurt of kwark bij het ontbijt. 

Het advies is om minimaal 2 stuks fruit per dag te nuttigen en minimaal 250 gram groenten. Voor sommige mensen kan dit lastig zijn, maar  gelukkig zijn er een hoop manieren om aan deze richtlijn te kunnen voldoen. 250 gram groenten op een bord met avondeten kan als een enorme berg voelen. Een tip is om de inname hiervan te verdelen over verschillende eetmomenten. Kijk eens of het lukt om een bakje met snoepgroenten als komkommer of wortel (toevallig ook de seizoensgroenten in de lente) als tussendoortje te nemen of bij de lunch, en daarnaast een portie te nemen bij de warme maaltijd. Ook kan je extra groenten binnenkrijgen door het te verwerken in soepen en sauzen bijvoorbeeld. Wat betreft fruit zijn er ook allerlei mogelijkheden, denk aan zoals eerder genoemd het verwerken in je ontbijt bij een portie zuivel, maar ook bijvoorbeeld in een heerlijke frisse voorjaarssalade (een salade met gegrilde perzik en feta bijvoorbeeld, heerlijk!). 

Mogelijkheden genoeg dus om deze lente lekker aan de slag te gaan met voedzaam, lokaal  en seizoensgebonden eten. Geniet ervan! 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!