Voedingssupplementen, een nuttige aanvulling op je voeding?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Voedingssupplementen, een nuttige aanvulling op je voeding?’

Je kunt er tegenwoordig bijna niet meer omheen, bij de drogist zie je ze volop in de schappen liggen, op tv zie je reclamespotjes en op social media promoten influencers ze volop: voedingssupplementen. Vaak worden deze producten zo gepromoot dat je haast wel denkt: dit moet ik hebben, dit heb ik nodig! Maar is dat echt zo? Heb je aanvullende middelen nodig om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen? Of is het ook mogelijk om deze stoffen uit je voeding te halen? Het antwoord op deze vragen vindt je in deze blog. 

Voedingssupplementen zijn producten die alleen uit vitamines, mineralen of bioactieve stoffen bestaan of die bestaan uit combinatie van meerdere vitamines en mineralen. Deze komen voor in de vorm van bijvoorbeeld pillen, poeders of bijvoorbeeld bruistabletten. De vitamines, mineralen of bioactieve stoffen in supplementen zijn meestal synthetisch of industrieel geproduceerd. Ze hebben dezelfde werking als de vitamines en mineralen die van nature in eten en drinken zitten. Een verschil is wel dat het lichaam de voedingsstoffen in pillen gemakkelijker opneemt dan de voedingsstoffen uit de gewone voeding. 

De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig. Ze krijgen al voldoende voedingsstoffen binnen. Daarbij is het wel van groot belang dat je gevarieerd eet; eet voldoende  fruit (minimaal 2 stuks fruit per dag), voldoende groenten (250 gram per dag) en probeer  de inname van bewerkte/suikerrijke producten te beperken. Ook is de inname van voldoende zuivel belangrijk (2 á 3 porties per dag, ook dit is weer afhankelijk hoe oud je bent, wat je situatie is). De kans op een tekort is dan uiterst klein en het slikken van voedingssupplementen is niet nodig. Supplementen kunnen een onvolwaardig voedingspatroon niet maskeren. Voeding is de basis, maak hier eerst aanpassingen in voordat je overgaat op de supplementen. Hoewel reclamespotjes en mooie advertenties dit wel doen laten lijken is het een misverstand te denken dat het innemen van meer vitamines en mineralen beter is voor de gezondheid.

Er zijn groepen mensen die extra voedingstoffen nodig hebben. Zo hebben zwangere vrouwen bijvoorbeeld foliumzuur en vitamine D nodig en ook jonge kinderen en ouderen hebben extra vitamine D nodig. In zulke situaties kunnen supplementen een oplossing zijn om bovenstaande stoffen binnen te krijgen. Bij mensen met een veganistisch eetpatroon wordt aangeraden om extra vitamine B12 te slikken. 

Het innemen van te grote hoeveelheden of langdurig gebruik kan zelfs schadelijk zijn. Er is geen goede reden om meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamines te slikken, dit heet ook wel de ADH. Het is dus erg belangrijk dat wanneer je supplementen gebruikt goed te kijken naar de ADH en de hoeveelheid dat in de supplementen die je gebruikt zit. 

Natuurlijk is er een kans dat jij een uitzondering op de regel bent. Het is mogelijk dat je door een bepaalde aandoening of ziekte minder van een bepaalde voedingstof kunt opnemen uit voeding, en daardoor aanvullende supplementen nodig hebt. Voel je je niet goed of heb je het idee dat je een tekort aan een bepaalde voedingsstof hebt? Trek dan aan de bel bij je huisarts of een diëtiste. Een diëtiste kan meekijken naar jou voedingspatroon en helpen deze te optimaliseren. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!