Menstruatie en voeding?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Menstruatie en voeding?

Dat voeding van grote waarde is, is denk ik inmiddels bekend. En zo niet, knoop het in je oren. Bepaalde voedingsmiddelen, hoe je eet, hoe je eetpatroon eruit ziet, je ritme, je regelmaat en ga zo maar verder is van groot belang in de gezondheid. En het is vooral erg persoonlijk. Zo ook menstruatieklachten. Niet elke vrouw ervaart klachten tijdens de menstruatie. Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld pijnlijke krampen, hoofdpijn, opgeblazen gevoel, vermoeidheid of stemmingswisselingen. Ongeveer 20% tot 30% van de vrouwen heeft symptomen die als ernstig worden beschouwd. En helaas hebben we als vrouw er maandelijks mee te maken, behalve natuurlijk als we in de overgang komen, er uit zijn of als we zwanger zijn. Al kan je met de overgang en zwangerschap ook genoeg klachten ervaren, maar dat terzijde.

Voeding kan ook een rol spelen op de klachten van je menstruatie. Betekent niet dat voeding het allemaal kan wegnemen, maar een ongezond eetpatroon kunnen klachten wel versterken. En bepaalde producten kunnen klachten juist verminderen, in die zin kan jij wellicht je voordeel er mee doen. Want wist je bijvoorbeeld dat voldoende magnesium in je voeding evenals calcium helpen je spieren te ontspannen en hierdoor de menstruatiepijn verminderd kan worden?

Bronnen van magnesium:
– Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet
– Noten en zaden zoals amandelen, pompoenpitten en zonnebloempitten
– Peulvruchten zoals zwarte bonen, linzen en kikkererwten
– Volkoren granen zoals bruine rijst, quinoa en volkoren brood
– Vis zoals zalm, makreel en tonijn
– Donkere chocolade (minstens 70% cacao)
– Avocado’s

Bronnen van calcium:
– Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas
– Groene bladgroenten zoals boerenkool, snijbiet en broccoli
– Peulvruchten zoals bonen en linzen
– Vis zoals sardines en zalm (met botten)
– Tofu (gemaakt met calciumsulfaat)
– Noten zoals amandelen en hazelnoten
– Verrijkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, vruchtensappen en sojamelk.

Daarnaast kunnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren helpen om de hormoonbalans stabiliseren en ontstekingen te verminderen.

Bronnen van omega-3-vetzuren:
– Vette vis, zoals zalm, makreel, tonijn, haring en sardines
– Walnoten
– Chiazaad
– Lijnzaad
– Sojabonen
– Spinazie
– Spruitjes
– Oesters

Pas daarnaast ook op met de hoeveelheid suikers in je voeding. Door de suikers schommelt je bloedsuikerspiegel en hierdoor ook weer je hormoonbalans. Hierdoor is er een vergrote kans op vermoeidheid, stemmingswisselingen en krampen. Bovendien kan een dieet dat rijk is aan suiker en bewerkte voedingsmiddelen leiden tot ontstekingen in het lichaam, wat kan bijdragen aan menstruatieklachten zoals pijn en ongemak. Het is dus aan te raden om de consumptie van suiker en bewerkte voedingsmiddelen te beperken en te kiezen voor een gezond en uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan volkoren granen, groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten.

Het is echter wel zo dat zoals in het begin al aangegeven niet alleen voeding een factor kan spelen bij menstruatieklachten. Andere factoren, zoals stress, lichaamsbeweging en medicatie, kunnen ook een rol spelen. Heb je het idee dat je menstruatie erg afwijkt van wat je om je heen hoort, schroom dan ook niet om contact op te nemen met de huisarts. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!