Snoozen, lekker af en toe toch? 

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.


Snoozen, lekker af en toe toch? 


Ben jij iemand die meteen als de wekker gaat opstaat of snooze jij nog een paar keer? Voor degene die denken snoozen, waar heb je het over. Snoozen is het wegdrukken van je wekker en hem nog een keer paar minuten later af laten gaan of wellicht wel vaker. Echter wat is het effect van snoozen op jouw lichaam en is het wel zo slim om te doen? In deze blog bespreek ik graag wat voordelen en ook de nadelen ervan.

Op zich begrijpelijk dat je gaat snoozen. Het bed kan zo lekker liggen en zeker in een winterperiode dat het buiten koud is dat je denkt ‘o, ik blijf nog even liggen’. Bij mij werkt het overigens dat ik mijn wekker wel tien minuten te vroeg zet, maar ik snooze niet ik luier nog of is dat het zelfde 😉. Ik val in ieder geval niet meer in slaap na mijn wekker. Enfin, snoozen is ook begrijpelijk als je slecht hebt geslapen dat je denkt ik pak nog even een paar minuten mee en al helemaal in de combinatie dat je denkt ‘o, kan nog wel even’. 

Maar eigenlijk het snoozen voor je lichaam niet het beste om te doen. De reden hiervan is dat wanneer je eigenlijk wakker wordt van de wekker en gaat snoozen, je lichaam weer in de slaapstand gaat. Als je dit een paar keer herhaald, kan het moeilijker zijn om aan de dag te beginnen. Daarnaast heeft, zoals je wellicht weet, een slaapcyclus meerdere fases. Door te snoozen, wordt telkens je slaapfase onderbroken. Hierdoor kan het lastiger zijn om in de diepe slaapfase te komen. Het gevolg hiervan kan weer zijn dat je extra moe bent of slaperig bent door de dag heen. En wist je zelfs dat snoozen stress en angst kan beïnvloeden? Onbewust door te snoozen kan het risico er zijn dat je te laat komt op je werk, dat je gehaast op moet staan. Hierdoor sta je eigenlijk al in de stressstand op. Totaal niet bevorderlijk voor je dag en kan ook weer invloed hebben op je stemming en productiviteit.

Als je het snoozen wilt voorkomen is het niet onbelangrijk dit patroon te doorbreken en de voordelen er van in te zien. Je kan ook door je kamer een wekker neerzetten die wat verder weg staat. Hierdoor is de enige manier je bed uit komen om hem uit te zetten. Dwing dan meteen jezelf om een klein lampje aan te zetten zodat je rustig wakker kan worden en kan opstaan.

Want met rustig wakker worden is niks mis mee. Hierdoor kan je nog even ontspanning hebben en je dag wellicht goed voorbereiden en je daarna klaar maken. Wakker in bed liggen is anders dan de slaapcyclus weer aanspreken, probeer dit dus te voorkomen. 

Kortom, snoozen is niet voor je slaapkwaliteit niet het slimste om te doen. Ik ben benieuwd of jij na het lezen van deze blog er voor kiest nog langer te gaan snoozen. Laat je het weten? 


Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!