Eet of drink jij je fruit?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Eet of drink jij je fruit?’

Een lekker glaasje versgeperste sinaasappelsap, bij het ontbijt op zondagochtend, of bij de lunch. Of een heerlijke verse smoothie gemaakt van bananen en aardbeien, lekker gezond toch? 

Het drinken van vruchtensapjes en smoothies heeft een voedzaam imago. Fruit is goed, er zit fruit in deze producten dus dan ben je lekker bezig. Echter bevat fruit ook suiker. In beginsel is daar niets mis mee want voor suiker hoef je niet bang te zijn, koolhydraten (suikers dus), heb je nodig om te functioneren. Wel is het goed om het suiker in sap en smoothies eens onder de loep te nemen, want helaas zit er bij dit soort producten wel een addertje onder het gras. 

Het is bekend dat fruit suiker bevat, samen met andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en vitamine C. Wanneer je fruit niet eet, maar drinkt, zitten daar wel wat vitamines in. De vezels die in het stuk fruit zaten voordat het sap werd, zijn echter wel verdwenen. Vruchtensap heeft dus helaas niet de positieve effecten op de gezondheid als fruit. Wel kan vruchtensap een negatief effect op de gezondheid hebben, als we namelijk een glas sap vergelijken met een glas frisdrank met suiker, bevat een glas vruchtensap net zoveel suiker. Even als voorbeeld: in 1 glas appelsap of sinaasappelsap zitten zo’n 7 suikerklontjes. Een glas vruchtensap kan dus zorgen voor een enorme piek in je bloedsuiker, net als bijvoorbeeld koek of snoep. Bij smoothies zit de hele vrucht in het drankje en niet alleen het sap. Dit zorgt ervoor dat er iets meer vezels in smoothies zitten dan in een sapje, maar helaas is het suikergehalte alsnog erg hoog. 

Het advies omtrent vruchtensappen en smoothies is dan ook om liever het stuk fruit ‘in zijn geheel’ te eten in plaats van een geperste of een gemixte variant. Fruit is dus gezonder dan zoete snacks die wel suikers, maar verder weinig nuttige voedingsstoffen bevatten zoals koekjes, snoep en andere bewerkte producten. Daarom ook is het advies om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Varieer hier lekker mee en kijk hierbij ook eens naar de vruchten van het seizoen. Door het hele jaar door seizoensvruchten te eten krijg je van alle vitamines en mineralen voldoende binnen en vaak scheelt het ook nog geld; seizoensvruchten zijn goedkoper en vaak in de aanbieding. 

Nu klinkt dit verhaal misschien wat negatief, maar zoals altijd kan je je voedingspatroon niet als gezond of ongezond beoordelen door alleen naar 1 product (in dit geval sap of een smoothie) te kijken. Het gaat nog steeds om het totaalplaatje. Af en toe een glaasje van je favoriete vruchtensap kan geen kwaad. Niets is verboden in een gebalanceerde leefstijl. Probeer er een uitzondering van te maken in plaats van een gewoonte, probeer in de basis te kiezen voor water, thee en koffie (met mate in verband met de cafeïne). Neem een sapje of smoothie omdat je er bewust voor kiest, er echt zin in hebt en er van geniet, niet omdat het ‘gezond’ is of omdat het fruit bevat. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!