Hoe zout eet jij?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Hoe zout eet jij?’

Even een snufje zout over je broodje met ei, een beetje zout over de gebakken aardappeltjes of een lekker kopje bouillon om een inkakker aan het eind van de middag op het werk te voorkomen. Of na een lange dag een kant en klaar maaltijd in de magnetron schuiven of lasagne maken met een saus uit een pakje. Ondanks dat steeds meer mensen weten dat te veel zout in de voeding nadelige effecten heeft, wordt er nog steeds door een grote groep (te) veel zout genuttigd. Maar waarom maken we ons zo druk om de hoeveelheid zout die we gebruiken? Wat is het effect van zout op je lichaam nu eigenlijk? En wat kan je doen om de hoeveelheid zout in je dagelijkse voeding te verminderen? Dat zal ik je in deze blog vertellen. 

Eerst even wat ophelderen  voordat er verwarring ontstaat: wanneer we het over zout hebben, bedoelen we meestal keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (natrium). 1 gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride. De termen zout en natrium worden nog weleens  door elkaar gebruikt

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: te veel zout binnenkrijgen kan veel negatieve effecten hebben. Een verhoogde  bloeddruk, hart en vaatziekten, nierziekten maar ook botontkalking en zelfs maagkanker kunnen veroorzaakt worden door het binnenkrijgen van te veel zout. Schrik niet, dit zijn natuurlijk klachten die op termijn kunnen ontstaan, dus wanneer er structureel en een langere tijd te veel zout wordt genuttigd.

Ongeveer 80% van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen dan de maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag. Dit hoge percentage is onder andere te wijten aan het feit dat er veel met pakje en zakjes gekookt wordt, en met producten uit potten en blik. Om ervoor te  zorgen dat deze producten langer houdbaar zijn, wordt er onder andere zout toegevoegd. Het vervelende is dat ‘slechts’ 20% van het zout dat we binnenkrijgen het zout is wat we zelf toevoegen. De andere 80% wordt door fabrikanten aan producten toegevoegd. Hoe meer onbewerkt je dus eet (met zo min mogelijk pakjes/zakjes/blikken/potten) hoe minder zout je dus al binnenkrijgt. Dat is dus al de eerste tip die ik je wil meegeven. 

Zout is zout. Het maakt dus niet uit of je zeezout/Himalaya zout of een ander mooi klinkend soort zout neemt, het is en blijft zout. Laat je hierdoor dus niet verleiden. Door veel zelf te koken en minder kant en klaar maaltijden te gebruiken blijf je ‘in control’ over je eigen zoutgebruik. Natuurlijk wil je je eten wel lekker en smaakvol maken, gebruik hiervoor kruiden in plaats van zout. Je hebt tegenwoordig een heel scala aan kruidensoorten die puur zijn, dus zonder toevoegingen zoals zout. Let hierbij wel op met zakjes kruiden, dit zijn vaak kruidenmengsels die nog wel zout bevatten. Ook erg lekker zijn natuurlijk verse kruiden. Check bij twijfel altijd het etiket van een zakje of potje om te zien of er zout is toegevoegd aan je kruiden(mix). 

Het minderen van zout in de voeding kan even wennen zijn, we zijn immers met z’n allen zo gewend geraakt aan de smaak van zout in eten. Het kan even experimenteren zijn naar de juiste en lekkere kruiden variaties bij verschillende gerechten, maar als je het door hebt zul je ervaren: het is zo veel lekkerder dan zout. Natuurlijk hoef je niet bang te zijn voor zout; het is geen ramp wanneer je wél wat zout binnenkrijgt, wees vooral alert op de hoeveelheden die je neemt. Wanneer je zoveel mogelijk onbewerkt eet, goed je etiketten checkt en logisch blijft nadenken kom je een heel eind. 

Veel plezier met experimenteren en veel succes!

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!