Vasten

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Vasten 

Vasten is iets wat al langere tijd voorkomt met name in diverse culturen en religies. Zoals nu de start van de ramadan bijna weer is, wordt er door de moslims en degene die wellicht willen bekeren gevast. Maar hoe werkt het lichamelijk met het vasten? Is het voordelig of zitten er juist nadelen aan?

Laten we voorop stellen dat wanneer er gevast wordt vanuit het geloof er natuurlijk nog meer bij komt kijken. Zoals bij de ramadan gaat het om bezinning, zelf ontwikkelen, lezen van de koran, nog meer focus op het gebed en zo kan ik nog wel even doorgaan. In zo’n heilige maand is het vasten ook maar een maand. En uit eigen ervaring kan ik ook zeggen, vasten kan iedereen. Toen ik het vorig jaar deed, dacht ik eerst hoe hou ik dit vol. Maar als je goed plant, lukt het.

Ga je zelfstandig vasten omdat je denkt dat het goed voor mij is? Of je vast vanuit het geloof en let daarna verder niet op je vochtinname of hetgeen wat je daadwerkelijk eet tussen zonsondergang en zonsopgang dan kunnen er ook gevolgen zijn. Ik vind het belangrijk deze te benoemen zodat je hopelijk je voordeel er uit kan halen.  

Een van de meest voorkomende gevolgen van vasten is dat het kan leiden tot uitdroging. Het lichaam heeft water nodig om te functioneren, en wanneer je niet eet of drinkt, kan het uitdrogen. Dit kan leiden tot een aantal symptomen, waaronder hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Des te belangrijker op de momenten dat jij wel mag eten/drinken ook echt te letten op je vochtinname. Het meest uitdagende hieraan vond ik zelf dat op het moment dat je dan in ochtend voor de zonsopgang nog even wat gaat drinken en eventueel nog naar bed gaat om verder te slapen, je er eerst paar keer uit mag om te gaan plassen.  

Een ander gevolg van vasten is dat het kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen. Het lichaam heeft voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je niet eet, krijgt je lichaam niet de voedingsstoffen die het nodig heeft. Dit kan leiden tot een tekort aan vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Tijdens de ramadan hoeven we daar op zich niet bang voor te zijn, gezien dit maar 30 dagen is. Echter, doe je dit geregeld let dan wel echt op de juiste verhouding tussen alle voedingsstoffen. 

Vasten kan ook leiden tot spierverlies. Wanneer je niet eet, kan het lichaam spiereiwit afbreken om de energie te leveren die het nodig heeft. Dit kan leiden tot verlies van spiermassa en kracht, wat kan leiden tot verminderde prestaties en vermoeidheid. Tijdens de ramadan zie je dat ook vaker aangezien er ook geregeld minder ingespannen wordt. Kies daarom ook voor voldoende eiwitten tijdens je eetmomenten om te voorkomen dat je die spiermassa gaat afbreken. 

Tot slot kan vasten ook leiden tot een verhoogd risico op eetbuien. Wanneer je lange tijd niet eet, kan je lichaam meer honger krijgen dan normaal. Dit kan leiden tot eetbuien. Tijdens de ramadan is het daarom ook echt belangrijk een goede verhouding te hebben tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Kies je alleen maar voor veel koolhydraten en snelle suikers dan is je bloedsuikerspiegel in de war en kan het heel goed zijn dat je echt snel een eetbui kan krijgen. Dit is uiteindelijk niet bevorderlijk. 

Vind je het moeilijk om de te weten wat je mag eten tijdens iftar of suhoor? Laat het gerust weten.

Een gezegend ramadan. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!