6 redenen waarom een goed zelfbeeld belangrijk is

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Waarom een goed zelfbeeld belangrijk is

Niet iedereen denkt positief over zichzelf. En sommigen zijn heel negatief, vermijden de spiegels en zeggen alleen maar niet-helpende zinnen tegen zichzelf. Laat we vooropstellen dat we echt niet altijd tevreden kunnen zijn met onszelf. En dat is ook prima, wat een beetje kritische blik is nooit verkeerd. Maar het is natuurlijk wel vervelend als het veel je leven beïnvloedt en wellicht zelfs belemmerd.

Ons zelfbeeld wordt gevormd door onze ervaringen, percepties en overtuigingen over onszelf. Het is belangrijk om aan ons zelfbeeld te werken omdat het onze gedachten, gevoelens en gedragingen beïnvloedt. Een positief zelfbeeld kan ons zelfvertrouwen vergroten en ons helpen om betere beslissingen te nemen, terwijl een negatief zelfbeeld onze zelftwijfel kan vergroten en ons ervan kan weerhouden om onze doelen te bereiken. En dat is ergens toch zonde en vermoedelijk diep van binnen wil je dat ook niet.

6 redenen waarom een goed zelfbeeld belangrijk is

1. Verhoogt zelfvertrouwen
Als je een positief zelfbeeld hebt, heb je meer vertrouwen in jezelf en je capaciteiten. Dit kan je helpen om uitdagende situaties aan te gaan en nieuwe dingen te proberen. Je bent meer bereid om risico’s te nemen en nieuwe ervaringen op te doen. Dit kan leiden tot meer succes en vervulling in je leven.

2. Vermindert stress en angst
Een negatief zelfbeeld kan leiden tot stress en angst. Wanneer je jezelf niet waardeert, ben je vatbaarder voor negatieve gedachten en gevoelens. Dit kan leiden tot gevoelens van angst en stress, wat je kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Door aan je zelfbeeld te werken en jezelf te waarderen, kun je deze negatieve gevoelens verminderen en een meer ontspannen en voldaan leven leiden.

3. Verbetering van sociale relaties
Een positief zelfbeeld kan ook leiden tot betere relaties. Wanneer je jezelf waardeert, heb je meer vertrouwen in jezelf en ben je beter in staat om positieve relaties op te bouwen. Je bent beter in staat om jezelf open te stellen voor anderen en je te concentreren op de positieve aspecten van anderen. Dit kan leiden tot meer positieve relaties met familie, vrienden en partner.

4. Betere besluitvorming
Een positief zelfbeeld kan je helpen betere beslissingen te nemen. Wanneer je jezelf waardeert, ben je meer geneigd om te geloven dat je goede beslissingen kunt nemen. Je bent ook beter in staat om je intuïtie te gebruiken en op je gevoel te vertrouwen. Dit kan leiden tot betere beslissingen op het gebied van werk, relaties en persoonlijke groei.

5. Realiseren van doelen
Een positief zelfbeeld kan je ook helpen om je doelen te bereiken. Wanneer je jezelf waardeert, heb je meer vertrouwen in jezelf en ben je meer gemotiveerd om te werken aan je doelen. Je bent beter in staat om obstakels te overwinnen en vol te houden in moeilijke tijden. Dit kan leiden tot meer succes in alle aspecten van je leven.

6. Meer veerkracht
Meer veerkracht: Een goed zelfbeeld maakt je veerkrachtiger en beter in staat om tegenslagen en teleurstellingen te verwerken. Je hebt een betere mentale weerbaarheid en bent minder snel van streek door kritiek of negatieve feedback.

Als je deze punten leest vermoed ik dat je wel inziet dat een goed zelfbeeld belangrijk is. Ervaar jij dit anders, probeer te gaan kijken waar dit aan ligt en zoek eventueel hulp hierbij om te zorgen dat je zelfbeeld positief wordt. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!