Een ‘poeppraatje’

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Een ‘poeppraatje’

Ontlasting, stoelgang of poep, we kunnen er allemaal een naam aangeven en eigenlijk doen we het allemaal. Doorgaans dagelijks en soms als je wat meer moeite hebt, problemen hebt met je darmen kan het vaker of minder vaak zijn. Maar een goede ontlasting is best belangrijk. Gezonde ontlasting is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder voeding, beweging, ontspanning en je vochtinname. Door gezonde gewoontes aan te nemen en goed voor je lichaam te zorgen, kun je een gezonde spijsvertering en gezonde ontlasting bevorderen. Wist je zelfs dat een juiste houding tijdens het poepen belangrijk kan zijn?

Hierbij wat tips waar je wellicht je voordeel uit kan halen. 

1. Drink voldoende, bij voorkeur water.
Voldoende (water) drinken is belangrijk om je ontlasting gezond te houden. Water helpt namelijk om de ontlasting zacht en soepel te houden. Zorg ervoor dat je dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter (water) drinkt. Het woordje water staat bewust tussen de haakjes, omdat je thee en koffie uiteraard ook mee mag rekenen maar ook frisdranken etc. 

2. Eet producten die veel vezels bevatten.
Voedingsmiddelen die veel vezels bevatten zijn belangrijk voor een goede vertering en hierdoor ook weer voor een juiste ontlasting. Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting zacht en soepel blijft. Eet daarom voldoende groente, fruit, volkoren producten, noten en zaden. Wellicht herken je het ook als je op vakantie gaat dat je ontlasting ineens anders is omdat je wellicht veel minder groente of fruit eet, dan wel meer witte broodsoorten. Ook als je op vakantie gaat is het dus van belang voldoende vezels tot je nemen indien je hier gevoelig voor bent. 

3. Beweeg voldoende
Voldoende bewegen is niet alleen goed voor je hele lichaam en hiermee je gehele gezondheid, maar ook voor een gezonde vertering. Beweging stimuleert namelijk de darmbeweging, waardoor voedsel sneller door de darmen gaat en de ontlasting makkelijker kan worden afgevoerd. Hou je daarom zoveel mogelijk aan de beweegnorm. De beweegnorm is een richtlijn voor de hoeveelheid lichamelijke activiteit die wordt aanbevolen voor een gezonde volwassene. De beweegnorm adviseert ten minste 150 minuten matig intensieve lichamelijke activiteit per week, verspreid over verschillende dagen. Dat komt neer op ongeveer 30 minuten per dag, 5 dagen per week. Ook wordt aanbevolen om minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, zoals krachttraining en gewichtheffen.

4. Neem de tijd om te ontlasten
Dit is echt een belangrijk punt. Veel mensen denken even snel naar de wc en niet te lang want ik moet weer verder. Maar juist als je te snel wilt en je hierdoor teveel druk zet kan je darmwand geïrriteerd raken, maar kunnen kans op aambeien ook toenemen. De houding voor je ontlasting is hierbij ook erg belangrijk. De ideale houding voor ontlasting is een hurkzitpositie, waarbij de knieën hoger worden opgetrokken dan de heupen en de benen iets uit elkaar staan. Dit zorgt ervoor dat de darmen zich kunnen ontspannen en de ontlasting gemakkelijker kan passeren.

5. Vermijd stress
Stress kan een negatieve invloed hebben op de vertering en dus ook op de ontlasting. Probeer daarom stress te vermijden of te verminderen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen, yoga of meditatie. Waarschijnlijk weet je ook van jezelf wel hoe je reageert op stress. Veel mensen krijgen bijvoorbeeld krampen en zeurende buikpijn en schieten meteen naar de diarree toe. In deze voorbeelden kan je wel stellen dat je erg reageert op stress en je darmen een zwakke plek zijn.

Luister naar je lichaam en let op veranderingen ook in je ontlasting. Het is echt niet erg om eventueel achterom te kijken hoe je ontlasting er uitziet. Kleur en vorm kan ook doorslaggevend zijn. Oftewel, er spelen zoveel factoren een rol bij een goede ontlasting. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!