Voorbereiden van gezonde maaltijd is het halve werk

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en ook sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

In ons drukke leven kan het soms lastig zijn om gezonde maaltijden te bereiden. Vaak grijpen we dan snel naar kant-en-klare maaltijden of snacks, die vol zitten met toegevoegde suikers en zouten en weinig voedingsstoffen bevatten. Maar met een beetje planning en voorbereiding kun je ook als je weinig tijd hebt gezonde en voedzame maaltijden op tafel zetten. In deze blog geef ik je een aantal tips om gezonde maaltijden voor te bereiden als je weinig tijd hebt. En wellicht heb je zelf ook nog wel tips, deel ze dan gerust.

1. Maak een boodschappenlijstje
Ze zeggen niet voor niks een goede voorbereiding is het halve werk. Zo ook hierbij. Een goede voorbereiding begint bij het maken van een boodschappenlijstje. Zorg ervoor dat je een lijstje maakt met gezonde ingrediënten, zoals verse groenten, fruit, volkoren granen en eiwitten. Door van tevoren een boodschappenlijstje te maken voorkom je dat je in de supermarkt verleid wordt door ongezonde snacks en kant-en-klare maaltijden. En wijk tenslotte ook niet af van je lijstje.

2. Kies voor makkelijke maaltijden
Als je weinig tijd hebt, is het belangrijk om te kiezen voor makkelijke maaltijden die snel klaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een omelet met groenten, een salade met kip of tonijn, of een roerbakgerecht met groenten en rijst. Dit zijn allemaal maaltijden die binnen 15-20 minuten op tafel kunnen staan.

3. Maak grote porties
Een andere handige tip is om grote porties te maken van gerechten die je gemakkelijk kunt invriezen. Denk bijvoorbeeld aan soepen, stoofschotels, curry’s en pastasauzen. Door grote porties te maken kun je een deel in de vriezer bewaren en later weer opwarmen. Zo heb je op drukke dagen altijd een gezonde maaltijd bij de hand. Of je eet twee dagen achter elkaar hetzelfde, ook helemaal niks mis mee.

4. Maak gebruik van de slowcooker
Een slowcooker is een handig apparaat waarmee je gerechten langzaam kunt laten garen, terwijl jij andere dingen kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld ’s ochtends alle ingrediënten in de slowcooker doen en als je ’s avonds thuiskomt staat er een heerlijke maaltijd klaar. Je kunt bijvoorbeeld een stoofpot maken met groenten en eiwitten.

5. Plan vooruit
Een goede planning is essentieel als je gezonde maaltijden wilt bereiden als je weinig tijd hebt. Plan vooruit welke maaltijden je in de week wilt gaan maken en maak eventueel een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je op het laatste moment nog snel naar de supermarkt moet rennen en kun je tijd besparen door meerdere maaltijden tegelijkertijd te bereiden.

6. Klaarzetten
Een goede tip wat ook echt kan helpen is de avond van tevoren of in de ochtend alvast je ingrediënten klaar te zetten. Eventueel alvast je aardappelen schillen en in het water zetten. Dan scheelt dit ook op het moment zelf. 

Het is dus zeker mogelijk om gezonde maaltijden te bereiden als je weinig tijd hebt. Door een goede planning te maken, makkelijke maaltijden te kiezen en gebruik te maken van handige hulpmiddelen zoals een slowcooker kun je gezonde en voedzame maaltijden op tafel zetten. Met welk tip(s) ga jij aan de gang?

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!