Een dip na je maaltijd?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Een dip na je maaltijd?

Ervaar jij wel eens een dip naar je maaltijd? Een kort lontje, geïrriteerd, lekker moe of misschien chagrijnig? En misschien lees je dit nu wel en denk je, ‘huh, hoe dan? Bestaat dit?’. Ja zeker, kan dit. Het soms wordt dit ook nog wel eens food coma genoemd. En nee, je raakt natuurlijk niet echt in coma. Wellicht is dit herkenbaar tijdens de Kerstdagen, Pasen of bij verjaardagen. De welbekende after dinner dip, maar dan wellicht nog een tikkeltje erger. Ik ken dat gevoel zeker, niet dat ik het de laatste jaren nog heb gehad want ik vind het gevoel verschrikkelijk. Zit je lekker gezellig aan tafel en heb je het gevoel dat je buik ieder moment kan ploffen en je voelt je verre weg jezelf.

Maar wat zijn de redenen hiervoor? Er kunnen hiervoor verschillende redenen zijn. Eén daarvan is bijvoorbeeld wanneer je maaltijd veel koolhydraten bevat qua aandeel en je wat gevoeliger bent voor koolhydraten. Je kan dan sneller een dipje ervaren. Een voorbeeld: stel je eet (witte) pasta en gebruikt in de pasta weinig groente, want helaas gebeurt dit erg vaak. Dan is je aandeel aan koolhydraten bij je warme maaltijd groot. Je lichaam verwerkt dan ineens heel veel koolhydraten en waarbij groentes er voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel wat stabieler blijft, heb je nu weinig bronnen verder die hiervoor zorgen. Hierdoor kan er een dip ontstaan omdat je lichaam ineens hard aan de bak mag.

Ook geldt het zelfde voor koffie. Vaak denken we bij vermoeidheid, laten we een bakje koffie nemen. En misschien daarna nog een paar. Helaas komt de dip dan vaak nog weer harder terug door. Je wordt prikkelbaar en denkt laat ik er nog één nemen. Het resultaat werkt helaas averechts en is een tijdelijke oplossing. Overigens geldt dit ook voor veel frisdranken drinken. Door de suikers kan je ook lekker dipjes krijgen en je lichaam nog meer voor de gek houden die denkt ik wil nog meer. Helaas pindakaas 😉.

En ik denk dat we verder ook allemaal weten dat alcohol ook een leuke boosdoener kan zijn in hoe we ons voelen. Met name de volgende dag. Veel denken er wellicht alcohol helpt mij goed in slaap te komen en dat zal best. Het nadeel van alcohol is dat je niet goed in de diepe slaap terecht komt, hierdoor herstel je minimaal en hou je de vermoeidheid.

De grootste reden hiervan is wel dat ons lichaam doordat we eten en drinken aan blijft staan. Als we een volle buik heeft, wordt er een signaal afgegeven dat het mag  gaan beginnen met verbranden. Het lichaam start met verbranden en krijgt hierdoor weinig rust als er te veel of het verkeerde wordt gegeten/gedronken. Zelfs je hartslag kan hierdoor verhoogd raken. Wat eten allemaal niet met je kan doen 😊.

Kan je hier iets mee doen? Belangrijk blijft als je hier vaak last van hebt:
– sla geen maaltijden over, zorg hiermee echt voor een goede regelmaat
– eet niet alsof het je laatste maaltijd is
– vermijd veel suikers icm met vet bij je maaltijd. Zorg echt voor groente bij je maaltijd zodat de vezels het proces kunnen vertragen
– blijf ook vooral ook voldoende bewegen door de dag heen

Doe er je voordeel mee om de food coma voortaan te voorkomen. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan!

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!