Neem je rust!

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Neem je rust!’

Misschien herken je het wel: het is weer zover, na een drukke of chaotische tijd (in je thuissituatie, op je werk, door een verhuizing, door vakantie van de kinderen) ga je met volle moed weer aan de gang. Je hebt besloten om (weer) te gaan sporten. Fanatiek ga je van start: bijna dagelijks ben je in het zwembad, de sportschool of op de tennisbaan te vinden. Het gaat lekker! Dit is wat je wilde! De motivatie is terug en je gaat er helemaal voor. Lekker bezig, zou ik willen zeggen. Natuurlijk ben je lekker bezig, maar geef je je lichaam wel genoeg rust om te herstellen na al die inspanning? Doe je weleens een dagje niet aan sport? Zet jij jezelf weleens even op pauze? Dit voelt onnatuurlijk, want je gaat net zo lekker en je wilt doorpakken. Logische gedachte. In deze blog vertel ik je meer over het nut van het inlassen van een rustdag. En ik zeg vooraf al: dat wilt niet zeggen dat je op zulke dagen de hele dag op de bank moet gaan liggen. 

Waarom zou je een rustdag inlassen? Nou het zit zo: met het doen van een work-out ontstaan er minuscule scheurtjes in de spiervezels. Het lichaam reageert hierop door je spieren sterker te maken ter voorbereiding op de volgende trainingssessie. Dit klinkt natuurlijk positief en dat is het in principe ook. Echter vindt deze reactie in het lichaam alleen plaats wanneer er genoeg rust genomen wordt. Makkelijk gezegd kan je dus trainen wat je wilt, maar als je niet voldoende rust neemt zal je spiergroei en je prestatie er niet op vooruit gaan. 

Voor het lichaam is er geen verschil tussen mentale of fysieke stress. Je kunt dus gek genoeg ook gestrest raken wanneer je te vaak traint en te weinig rust neemt. Je kunt hier vervelende klachten aan overhouden zie je het liefst wilt voorkomen, zoals contant vermoeid zijn, moeilijk in slaap komen en slecht slapen, prikkelbaarder zijn en je kan zelfs depressieve gevoelens gaan ervaren of je weerstand verlagen. 

Het is per persoon verschillend hoeveel rust je tussen verschillende trainingsdagen nodig hebt. Sommige mensen kunnen van maandag tot en met vrijdag trainen, in het weekend rusten en zich helemaal goed voelen terwijl anderen het beter doen op tussendoor rust nemen. Luister hiervoor goed naar je lichaam. Wordt je s ’ochtends wakker zonder echt goed uitgerust te zijn en met veel spierpijn in je lichaam? Dan moet je voor jezelf nagaan of het slim is die dag te gaan  trainen, of dat je beter een rustdag kan inlassen. Net als dat het persoonsgebonden is hoe vaak en wanneer je een rustdag neemt, is ook de invulling van zo’n dag per persoon anders. De een geeft de voorkeur aan actief herstel waarbij je aan lichte inspanning doet, zoals een wandeling maken of yoga, een gezonde keuze, 30 minuten per dag in beweging zijn is dan ook de richtlijn. Natuurlijk is het ook oké om te kiezen voor een dagje luieren op de bank met een serie. Zorg dat de invulling van je rustdagen, net zoals je trainingen, goed in balans is. 

Door rustdagen te nemen blijft de zin om te trainen en de motivatie hoger en zal je dit patroon langer kunnen doorzetten. Neem dus voldoende rust om ervoor te zorgen dat je op een later tijdstip weer kunt knallen.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!