Spreek positief over jezelf

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

´Spreek positief over jezelf´

Je ziet ze steeds meer voorbij komen op bijvoorbeeld de televisie, sociale media of in tijdschriften, termen als ´self-love’, ‘je eigen beste vriendin zijn’ en het hebben van een positief zelfbeeld. In de huidige maatschappij wordt er echter van de meeste mensen behoorlijk veel verwacht; uitmuntend zijn in je werk en daarbij ook nog een sociaal leven hebben, het liefst ook nog een paar keer in de week naar de sportschool, maar ook niet ongezellig doen en gewoon dat wijntje meedrinken op het terras in het weekend. Grappig om te zien dat júist zelfliefde een thema is dat steeds meer op de voorgrond treed, in die wereld waarin we eigenlijk zoveel moeten. In deze blog bespreken we een hele belangrijke vorm van zelfliefde, namelijk de manier waarop je tegen jezelf en over jezelf spreekt: zelfspraak.

Waarom is positieve zelfspraak nou zo belangrijk? Ten eerste ben jij en alleen jij degene die iedere dag met zichzelf moet leven, van het opstaan tot het naar bed gaan. Ook al lijken factoren van buitenaf soms een enorm grote invloed te hebben op hoe jij je voelt en gedraagt, uiteindelijk ben jij als persoon degene die de  grootste invloed heeft op je eigen gedrag. Jij maakt altijd de uiteindelijke keuze om iets wel of niet te doen. Ten tweede bepaald de manier waarop je tegen jezelf praat grotendeels hoe je je voelt over jezelf en bijvoorbeeld je uiterlijk, en over de mate waarin je zelfvertrouwen hebt om iets (bijvoorbeeld een belangrijke taak op je werk) uit te voeren. 

Misschien is het nog niet helemaal duidelijk voor je wat positieve zelfspraak precies inhoudt, eigenlijk is het simpel. Een voorbeeld: je bent nerveus voor een presentatie die je voor de klas of een groep collega’s moet geven. In het geval van negatieve zelfspraak gaan de volgende gedachten door je hoofd: ‘ik kan dit niet, ze vinden het vast niet goed genoeg, ik ben veel te nerveus om dit tot een goed einde te brengen’. Hiermee praat je jezelf ‘de grond in’ en waarschijnlijk is het ook niet bevorderlijk voor je prestatie. Een vorm van positieve zelfspraak bij deze situatie zou kunnen zijn: ‘ik ga deze presentatie rocken, ik heb mij goed voorbereid en ik mag dan wel een beetje zenuwachtig zijn, ik kan dit en laat mij niet van de wijs brengen.’ Voel je het verschil? 

Als het in je natuur zit om negatief over jezelf te spreken kan het lastig zijn dit om te buigen naar iets positiefs. De volgende tips kunnen je hierbij helpen: 

  • Een oude maar gouden tip wat mij betreft: zou je de  dingen die je tegen jezelf zegt ook tegen je beste vriend of vriendin zeggen? Nee? Dan zit je waarschijnlijk in de negatieve zelfspraak. Je mag kritisch op jezelf zijn, dat mag je ook bij je vriend of vriendin, maar zorg ervoor dat je de dingen die je tegen jezelf zegt ook over je lippen zou kunnen krijgen bij iemand waar je veel van houdt. 
  • Corrigeer jezelf. Merk je dat je in het negatieve zit? Sta even stil bij wat je tegen jezelf gezegd heb en geef er een positieve draai aan. Dit kan in je hoofd, maar misschien is het ook eens goed om een notitie te maken in een boekje of je telefoon. ‘Wat was mijn gedachte eerst? En hoe kan ik deze gedachte omzetten in iets positiefs of neutraals?’ 
  • Deze laatste tip klinkt misschien wat vreemd, maar het kan zeer effectief zijn: schrijf op wat jouw positieve kanten zijn. Kies 5 van jouw beste kwaliteiten en lees deze iedere dag even op. Je zult merken dat dit effect heeft op hoe jij tegen jezelf spreekt en hoe je naar jezelf kijkt. 

Ik wens je veel succes met het toepassen, het is oké als het niet in 1 keer lukt of als het vreemd voelt. Geef het de tijd en ga ervoor!

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!