Wanneer je de draad even kwijt bent…

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Wanneer je de draad even kwijt bent…’

Wanneer je bewust bezig bent met een gezonde leefstijl, of je dit nu al jaren doet of nog aan het beginpunt staat, je zult door verschillende fases heengaan. Soms gaat het weken of maanden ontzettend goed, lukt het je om je dagelijkse doelen te behalen en zit je lekker in je vel. En sommige dagen of weken en soms misschien zelfs maanden gaat wat minder goed. Je bent druk met school of werk, het is koud buiten en je hebt eigenlijk s ’avonds helemaal geen zin meer om nog naar de sportschool te rijden. Ook minder voedzame snacks kan je slechter laten staan dan voorheen, en vaker dan je eigenlijk wilt ga je voor de bijl. Herkenbaar? Motivatie en discipline komt en gaat. Weet dat het heel normaal is om af en toe zulke momenten te hebben. Niemand is perfect en juist dit soort situaties zorgen ervoor dat je veerkrachtig en sterk wordt om door te zetten. Het is oké om die welbekende ‘draad’ even kwijt te zijn. Het gaat er vooral om hoe jij hiermee omgaat en hoe jij hierop reageert. Hoe zorg jij dat je hem weer oppakt? In deze blog wil ik je helpen om op een haalbare manier weer terug in het gewenste ritme te komen als het even niet loopt zoals je wilt. Zit jij momenteel juist in een super goede en fijne flow? Good for you! Houdt dat vast en bewaar deze blog eventueel voor het moment dat je hem nodig hebt op een later tijdstip. 

Allereest is het belangrijk om te bepalen waar jij nu staat en of er voldoende ruimte is om je te focussen op je doelen. Wat is de reden dat het de  afgelopen tijd niet helemaal gegaan is zoals jij het wilde? Spelen er andere zaken die op dit moment te veel aandacht vragen, en je daarom van je (leefstijl)doelen afhouden? Hebben deze leefstijldoelen op dit moment prioriteit? (En zo nee, wat draagt het bij als je toch ervoor kiest in kleine stappen hieraan te werken? Een gezonde leefstijl is namelijk juist in lastige en drukke periodes erg belangrijk!). Kom je erachter dat je op dit moment de ruimte niet voelt om hieraan te werken, zorg dan dat de factoren die dit belemmeren eerst opgelost worden. Heb je voor jezelf bepaald dat je er (weer) klaar  voor bent om te gaan knallen? Super! Dan is het tijd voor het stellen van realistische doelen. 

Ga na wat voor jou op dit moment belangrijk is. Is dat het aanpassen van je voedingskeuzes, beter slapen of meer bewegen bijvoorbeeld? Start klein. Als ‘gezonder eten’  of ‘afvallen’ jouw doel is, begin dan bij de dag van vandaag. Voorbeelden van kleine concrete doelen hierbij kunnen zijn: ‘2 stuks fruit per dag eten’ of 3x per dag mijn bidon met water leegdrinken.’ Om het inzichtelijk te maken kun je ervoor kiezen je dagelijkse doelen op papier te zetten en af te strepen. Dit werkt motiverend. Planning en inzicht in je week is hierbij ook van groot belang. Ga jezelf geen doelen opleggen als ‘2 uur fitnessen’ wanneer je hele avond al volgepland staat met andere afspraken. Door doelen te kiezen die je ook daadwerkelijk kan behalen, houd je de motivatie hoog, ook al zijn het maar kleine dingen. 

Doelen stellen zijn hierna leven is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat je ergens naartoe gaat leven en dat je iets kan behalen. Toch zijn er andere dingen nog veel belangrijker om dat doel te kunne bereiken:

  • Maak een duidelijke planning (voor sportmomenten, maaltijden, slaapschema, wat jij nodig hebt). 
  • Stel je omgeving op de hoogte van je plannen, sociale steun kan helpen bij het maken van keuzes bijvoorbeeld, of wanneer je even een peptalk nodig hebt van een vriend of familielid kan dit ook motiverend werken. 
  • Wees niet te streng voor jezelf, maar ook zeker niet te mild. Er is een reden waarom je even  van de rails afgeraakt bent en je hebt er zelf voor gekozen om weer op het juiste pad te komen. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Verandering is dus wel nodig! 
  • Reflecteer op je doelen. Kom je erachter dat je iets te hoog hebt ingezet? Wees dan ook niet bang om je doelen aan te passen. De draad oppakken is wederom een weg van vallen en opstaan. 

Merk je dat het echt te lastig is om alleen aan je doelen te werken of merk je dat het invloed heeft op je gezondheid. Een diëtiste of leefstijlcoach kan met jou een persoonlijk plan maken op het gebied van leefstijl en voeding. 

Succes, je kunt het!

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!