Is zitten het nieuwe roken?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Is zitten het nieuwe roken?’

Je hebt het misschien wel ooit iemand horen zeggen ‘zitten, ja dat is net zo slecht als roken’. Toen ik dit voor het eerst hoorde dacht ik: is dat niet een beetje overdreven? Roken wordt immers gezien als een ontzettend slechte en ziekmakende gewoonte, zitten op een stoel kan toch niet zoveel kwaad? Dat was in de tijd dat ik nog een staand beroep had en veel in de weer was. Nu ik diëtiste ben en zelf een zittend beroep heb, snap ik steeds een beetje beter waar deze uitspraak vandaan komt. Met ‘het nieuwe roken’ wordt natuurlijk niet bedoeld dat het op een vergelijkbare manier ongezond is, je ademt immers geen giftige stoffen in wanneer je veel op een stoel zit, en dat je rookt wilt niet zeggen dat je de hele dag op je billen zit. Wel heb ik gemerkt dat ik, wanneer ik een dagje aan het werken ben, mijn stappenteller aan het einde van de dag niet vrolijk is. 2000-3000 stappen is al veel (die ik zet van de auto naar de praktijk, van de spreekkamer naar de wachtkamer etc.). En ook merk ik aan het einde van de week door nek en rugpijn dat mijn houding achter de computer ook wat te wensen overlaat. Niet zo heel erg gezond dus. 

Maar wat zegt de wetenschap als we het hebben over zitten? En wanneer wordt zitten dan ook echt iets ongezonds? Bij te veel en een te lange tijd achter elkaar zitten kan je lichaam suikers en vetten uit voeding minder goed verwerken. Dat komt omdat je spieren, en vooral je beenspieren – de grootste spieren van het lichaam – nauwelijks iets doen als je op je billen rust. Op de lange termijn kan dit  ervoor zorgen dat je een groter risico hebt op het krijgen van hart en vaatziekten en diabetes type 2. Volgens onderzoek loop je dit risico vanaf 8 uur lang op je billen zitten, en bij meer dan 9,5 uur per dag zitten stijgt dit risico enorm. 

Staan en in beweging zijn is dus gezonder, dat hebben we nu begrepen. Helaas zijn er nou eenmaal veel zittende beroepen, zoals praktisch gezien iedere kantoorbaan die er bestaat. Zitten is onvermijdelijk, maar hoe houd je het gezond? Het meest recente advies (dit onderwerp is nog volop in ontwikkeling en er wordt momenteel nog steeds veel onderzoek naar gedaan) luidt: onderbreek het zitten met staan, lopen of een andere vorm van bewegen. En hoe intensiever je beweegt, hoe beter! Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig even op te staan van je stoel voor toiletbezoek of een bakje koffie (korte beweging), of een rondje wandelen in je (lunch)pauze (ook een klein rondje van 10-15 minuten telt!). Probeer (indien van toepassing) de trap te nemen in plaats van de lift of bijvoorbeeld staand te telefoneren of vergaderen. Als je binnen je bedrijf de luxe hebt van een hoog-laag bureau, maak hier dan zeker gebruik van! Alle kleine beetjes helpen.

Het antwoord op de vraag ‘is zitten het nieuwe roken?’ is wat mij betreft een beetje omslachtig; zitten kan je (bijna) niet vermijden, het opsteken van een sigaret kan je zeker wél vermijden. In mijn ogen is het absoluut niet hetzelfde, maar wel iets om goed over na te denken. Ik zou zeggen: iets vaker in de benen en wat minder op de stoel, en als het lukt in de vrije tijd wat meer in beweging (in de vorm van een wandeling of sport). Veel succes!

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!