Vitamine d(aglicht)

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Vitamine d(aglicht)’

Het is een bekend fenomeen en misschien herken jij dit ook wel: in de wintermaanden voelen veel mensen zich wat futlozer, vermoeider en wellicht ook wat somberder. Opstaan wanneer het buiten nog pikkedonker is en als je een beetje pech hebt ook na het werk in het donker naar huis. Dit gebrek aan daglicht kan ervoor zorgen dat je je minder lekker in je vel voelt. Dit heeft onder andere te maken met de mate waarin vitamine D wordt geproduceerd. Vitamine D wordt ook wel vitamine daglicht genoemd, omdat de grootste bron hiervan zonlicht en dus daglicht is. Ook als je wél in het daglicht komt in deze donkere maanden maak je minder vitamine D aan dan in de zomermaanden. De grootste reden hiervan is dat je vitamine D pas aanmaakt bij een zonkracht van 3. In deze blog vertel ik je meer over deze vitamine, wat het nou eigenlijk met je lichaam doet en wat de voordelen zijn van tóch dat blokje om in bijvoorbeeld je pauze. 

Zonlicht is dus de  belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken, maar het kan ook uit eten gehaald worden, vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Ook wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Naast dat vitamine D invloed kan hebben op je humeur en algemene gesteldheid, heeft het nog veel meer belangrijke effecten in het lichaam. Zo zorgt het ervoor dat calcium en fosfor uit voeding goed worden opgenomen in de botten en tanden (vooral tijdens de groei), waardoor het dus zorgt voor stevige botten en tanden. Door voldoende vitamine D te nemen heb je een minder  grote kans op het krijgen van botontkalking en osteoporose op latere leeftijd. Daarnaast draagt deze vitamine eraan bij dat dat de spierfunctie in stand wordt gebracht. Over de effecten op van vitamine D op het immuunsysteem wordt nog onderzoek gedaan, maar mogelijk heeft voldoende inname hiervan een positief effect bij het verminderen van vatbaarheid voor bijvoorbeeld verkoudheid. 

Er zijn allerlei vitamine D supplementen op de markt, maar heb je deze nu echt nodig? Dat is voor iedereen anders. Veel mensen krijgen voldoende vitamine D binnen via de zon en voeding. Het advies is om in het voorjaar, de zomer en het najaar elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11.00 uur en 15.00 uur met in ieder geval je hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn. Wanneer een groter deel van het lichaam wordt blootgesteld, volstaat kortere tijd. Je lichaam maakt dan vitamine D aan en legt een voorraad aan, deze voorraad wordt gebruikt in de wintermaanden wanneer de Nederlandse zon niet sterk genoeg is voor de aanmaak van vitamine D. Daarnaast krijg je voldoende vitamine D binnen als je een volwaardig voedingspatroon hanteert met in ieder geval halvarine of margarine, vloeibaar bak- en braadvet en vette vis.

Sommige groepen mensen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen. Denk aan jonge kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met een getinte of donkere huid. Voor deze groepen wordt extra vitamine D via een supplement geadviseerd. Wil je weten wat voor jou het advies is? Medewerkers van de drogisterij kunnen je helpen bij het vinden van een geschikt supplement indien nodig, en ook een diëtist kan je helpen bij het optimaliseren van je voedingspatroon. 

Gelukkig zitten we nu in een periode waarin de dagen steeds wat langer worden en ook de temperaturen (uitzonderingen daargelaten) steeds beter worden. Op naar een heerlijk voorjaar met veel zonlicht om van te genieten.  

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!