Blijf gefocust!

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Blijf gefocust!’

Het hebben en behouden van voldoend focus en concentratie is iets wat in vele gevallen belangrijk is in onze maatschappij. Zo moet je als kind al vanaf jonge leeftijd op school stilzitten en aan een taak werken, en ook de rest van je (school)carrière wordt er van je verwacht dat je je kan focussen op een opdracht die je uit moet voeren, en dat je hier met je hoofd bij kan blijven om dit goed te kunnen doen. Voor de ene persoon is het lastiger om zich te concentreren dan voor de ander. Natuurlijk heeft dit te maken met wat voor persoon jij bent in leren en werken, maar ook hoe je bent op sociaal vlak en of je bijvoorbeeld een vorm van ADHD of ADD hebt. Dit zijn factoren die je niet kan veranderen en die nou eenmaal zo zijn, maar er zijn weldegelijk factoren waar je wel invloed op hebt als het gaat om het verbeteren van je focus en concentratie. En er is zelfs voeding die hier effect op kan hebben. Benieuwd? Lees dan verder. 

Het concentratievermogen van kinderen is vaak veel korter dan dat van een volwassene. Zij reageren sneller op omgevingsfactoren en worden sneller moe. Toch overkomt het volwassenen ook dat zij zich niet kunnen focussen op een taak. De oorzaken hiervan zijn  ontzettend uiteenlopend, zoals frustratie, gebrek aan motivatie, verschillende taken/onderwerpen tegelijk, stress en vermoeidheid,  of psychologische problemen. En dan heb je natuurlijk nog alle omgevingsfactoren zoals je telefoon, huisgenoten die komen kletsen, geluiden buiten je werkruimte die aandacht trekken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat doe je hier dan aan? Begin met duidelijk een doel voor jezelf stellen. Het kan helpen om op te schrijven welke taken je moet voldoen binnen een bepaalde periode (de werkdag, de werkweek, voor het weekend). Het kan helpen de taken op een lijstje af te strepen, dit werkt ook motiverend. Daarnaast is het belangrijk dat de omgeving waar je je met je taak bezighoud zo prikkelarm mogelijk is. Leg je telefoon uit het zicht (het liefst met het  geluid uit!), sluit onnodige tabbladen die je op je computer open hebt staan en sluit je deur en raam (indien dit mogelijk is) om kletsende collega’s of huisgenoten buiten de ruimte te houden, of geluiden van buitenaf die je afleiden. Zorg dat je ergens naartoe werkt, spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na het checken van je mailbox en het beantwoorden van een belangrijke mail even een kopje koffie gaat halen. Juist even ontspannen draagt er uiteindelijk aan bij dat je je taken beter kunt volbrengen omdat je even ‘headspace’ hebt ingelast tijdens het werken. Ook frisse lucht in je pauze heeft een positief effect op je werk. Ook  je houding kan je concentratie stimuleren. Je houding beïnvloedt namelijk je gemoedstoestand. Ga maar eens onderuit gezakt zitten. Je voelt je vanzelf wat inkakken. Ga rechtop zitten en je bent meteen alerter.

Een gevarieerde en volwaardige basisvoeding is natuurlijk voor heel veel dingen belangrijk, maar ook zeker voor focus en concentratie. Gezonde vetten uit  bijvoorbeeld vette vis, avocado of noten dragen bij aan de gezondheid van de hersenen. Door het eten van voldoende fruit (2 stuks per dag) en minimaal 250 gram groenten per dag krijg je voldoende vitamine C binnen, een stofje die onder  andere bijdraagt aan je helder en opgewekt voelen, en ook het eten van voldoende eiwitten helpt bij het scherp blijven. Wanneer je te weinig eiwitten binnenkrijgt kun je je slapjes en moe gaan voelen. Eiwitten haal je uit bijvoorbeeld vlees, vis, eieren, zuivel en peulvruchten. Snelle suikers, zoals in koek en snoep zorgen juist voor een slechtere concentratie. Een handje snoep of een beker cola geeft je een snelle oppepper. Maar ‘snel’ is hier juist het probleem: na zo’n piek volgt er altijd een dal. En zo’n welbekende after dinner-dip is moordend voor je concentratie. Als laatste is het belangrijk om voldoende te drinken. Wanneer je te weinig drinkt en dus ‘uitgedroogd’ raakt heeft dit gevolgen voor je hersenen en dus voor je concentratie en de kwaliteit van het werk dat je aflevert.

Al met al; afleidingen en minder voedzame voeding de kamer uit, rust en voedzame, onbewerkte voeding de kamer in, en natuurlijk ook je eigen intrinsieke motivatie (waarom wil je deze taak doen? Wat levert het je op en hoe belangrijk is het voor je?), en dan moet het helemaal goed komen. Succes!

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!