Zo houd jij je weerstand op pijl

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Zo houd jij je weerstand op pijl’

Zoals je wellicht om je heen, op het werk, op de school van je kinderen hebt kunnen merken is het griepseizoen in volle gang. Dit jaar gelukkig geen pandemie meer die ons thuishoudt, maar wél weer veel meer de ‘gewone’ griep en veel gesnotter en verkoudheid. Soms ontkom je er niet aan en krijg je het flink te pakken, zeker als je veel in nauw contact bent met mensen. Een goede weerstand kan er echter wel voor zorgen dat je minder vatbaar bent voor griepvirussen, en ook draagt het bij aan de mate waarin je er ziek van wordt wanneer je het toch te pakken krijgt. Maar wat houdt weerstand nu precies in? En natuurlijk nog een veel belangrijkere vraag: hoe geef ik mijn weerstand een boost? Lees voor antwoord op deze vragen snel verder. 

Wanneer we het hebben over de weerstand van het lichaam, hebben we het over het vermogen van het  lichaam om je te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, dingen zoals virussen bijvoorbeeld. Hoe goed je weerstand is hangt af van je immuunsysteem, dat je weer kan opsplitsen in twee soorten systemen; specifieke weerstand (die je beschermt tegen specifieke ziekten) en non-specifieke weerstand (deze zorgt voor algemene bescherming) . Antistoffen en witte bloedcellen in deze systemen vechten samen tegen bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen. 

Zoals je hierboven kan lezen is het dus erg belangrijk dat je weerstand goed op pijl is, maar hoe zorg je hiervoor? Er zijn een aantal uitzonderingen (zoals mensen met bepaalde ziektes of bij het gebruik van bepaalde medicatie), maar over het algemeen is een gezonde leefstijl de sleutel tot een goede weerstand. Beetje een anticlimax misschien want; natuurlijk is gezond leven goed voor je. Zoals bij de meeste dingen is er ook voor het boosten van je weerstand geen wondermiddeltje en zul je kritisch moeten gaan kijken naar de dingen die je in het dagelijks leven doet. In de basis houdt dit in; voldoende bewegen (minimaal 30 minuten per dag matig intensief en 2-3 keer per week intensief), voldoende slapen, 2 stuks fruit per dag en 250 gram groenten (minimaal), en het verminderen van toegevoegde suikers in je voeding en meer puur en onbewerkt eten. Andere dingen waar je extra op kan letten is natuurlijk eigen hygiëne; we kennen het handen wassen nog van de afgelopen jaren, maar dit blijven doen is geen slecht idee als je virussen buiten de deur wilt houden.  Het voldoende nemen van vezels, wat aansluit of voldoende groenten en fruit, kan ook helpen bij het boosten van je weerstand omdat een groot deel van het immuunsysteem zich in de darmen bevind. Het eten van volkoren producten sluit hier ook bij aan. Roken, (overmatig) alcoholgebruik en stress zijn enorme triggers om je weerstand te verlagen, het beste is natuurlijk om met deze dingen te stoppen of in ieder geval te verminderen. Iets dat altijd helpt en makkelijk uitvoerbaar is om je weerstand én je humeur een boost te geven is lekker naar buiten gaan. De meeste vitamine D maak je onder invloed van zonlicht aan, óók op een grijze dag. Daarnaast is het goed voor de doorbloeding en helpt het bij het verminderen van stress.

Heb je hulp nodig bij het aanpassen van je gewoontes of wil je dat er eens iemand meekijkt wanneer je je weerstand wilt gaan optimaliseren? Een diëtist en ons leefstijlplan kan je hierbij uiteraard helpen. 

Wat is jouw eerste stap richting een betere weerstand? 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!