Het effect van gezonde voeding wordt onderschat.

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Het effect van gezonde voeding wordt onderschat.

Yep, dat is mijn mening. Ik denk dat heel veel mensen niet eens weten waar een persoonlijk gezond voedingspatroon allemaal goed voor is. En ik noem het bewust persoonlijk omdat het echt oprecht voor iedereen anders is.

Wist je dat veel lichamelijke klachten getriggerd kunnen worden door een verkeerd voedingspatroon of bepaalde producten? En dit kan mij soms wel eens frustreren, waarom raadpleeg je dan geen diëtist? Of bekijk jij je voedingspatroon eens kritisch?

Het is vrij makkelijk om bij maagzuur te denken we nemen een medicijn, het is vrij makkelijk om te denken bij darmproblemen ‘o, dit hoort bij mij’, het is vrij makkelijk om te zeggen bij huiduitslag in welke vorm dan ook dit komt niet van voeding. En wat dacht je bij MS, diabetes, COPD e.d.

Ik ben er heilig van overtuigd, dat jouw leefstijl dusdanig aangepast kan worden dat lichamelijke klachten verminderen en minder heftig zijn. Kijk bijvoorbeeld bij een verwaarloosde hersenschudding. Uit onderzoeken is hier bijvoorbeeld naar voren gekomen dat het vermijden van snelle suikers en het laten staan van gluten belangrijk is. Los je hiermee het probleem op? Nee, maar je kan wel het effect van die verwaarloosde hersenschudding verminderen. Evenals bij iemand met MS, wordt ook heel goed gekeken naar de koolhydraten en ontstekingsremmende voeding. Het kan er natuurlijk nooit voor zorgen dat de MS niet komt of volledig weggaat, maar de klachten kan het wel verminderen. En wist je bijvoorbeeld dat uit onderzoeken ook naar voren is gekomen dat iemand met COPD verhoogde kans heeft op een ziekenhuisopname wanneer er bewerkt vlees wordt genomen?

Ik snap heel goed dat het allemaal niet bekend is, ik snap heel goed dat jij niet alles kan weten. Maar kies daarom wel voor een diëtist die de juiste expertise heeft. Ga wel kritisch kijken indien er lichamelijke klachten zijn naar jouw voedingspatroon.

Heb je veel last van lucht in de buik? Heb je veel last van krampen of steken? Ga dan niet denken dat het is prima om hiermee te leven. De vraag is, is het normaal deze klachten te hebben? Als jij weet dat je met voeding, ademhaling en houding winst kan behalen waarom laat je het dan liggen?

Nogmaals met voeding kan je dingen niet oplossen maar wel verbeteren. Hetzelfde geldt bij diabetes. Ze zeggen niet voor niks diabetes is omkeerbaar. En dit is ook weer per persoon verschillend, maar dat neemt absoluut niet weg dat het de moeite waard is om hiermee aan de slag te gaan. Hoe fijn is het als je niet meteen medicatie hoeft te gebruiken maar door het aanpassen van je leefstijl al verbetering kan optreden? Waarom doe je dat dan niet? Waarom kies je niet om beter voor jezelf te zorgen? Jouw lichaam mag nog wel langer mee dan vandaag. En gezond oud worden lijkt daarmee soms een keuze. En ook dit kan je niet zwart wit zeggen, maar ik denk wel dat je het deels zelf in de hand hebt.

Wacht daarom niet te lang met het aanpassen van je leefstijl en kies om aan de slag te gaan met jouw leefstijlplan op maat.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!