Mediteren, dat is niks voor mij

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Mediteren, dat is niks voor mij.


Mediteren, dat is niks voor mij. Geregeld hoor ik dit in de wandelgangen. Evenals yoga trouwens, ook iets waarvan veel mensen denken dat is niks voor mij. Maar er zijn in deze tijd zoveel verschillende soorten yoga, dat het bijna ondenkbaar is dat er niet iets tussen zit voor je. En eigenlijk geldt dat ook voor mediteren. Hierdoor vermoed ik dat er ook een meditatievorm zijn die bij jou past.

Toen ik zelf startte met mediteren was het een bodyscan. En ik wist hoe belangrijk mediteren kon zijn en voor mij ook zeker goede vruchten kon afwerpen toen ik door een stressvolle periode ging. Wat velen met mij kunnen beamen vermoed ik, is de onrust die je kan ervaren als je net start met een meditatie. Net als een emotie, het komt op en zakt naarmate de tijd vordert weer. En hoe vaker ik het deed, hoe sneller ik in mijn lichaam kon zakken. Echter soms werkte het ook echt niet en kwam ik niet tot rust. Ook een stukje acceptatie en dat is prima. Geen dag is hetzelfde.

Mijn coach adviseerde toen de meditation moments app, en dat is eigenlijk zo gaaf. Daar heb je meteen verschillende soorten meditatievormen, een hele fijne stem bij een geleide meditatie of gewoon meditatiemuziek wat je kan opzetten. De meeste bekende meditaties van deze tijd zijn denk ik wel de bodyscan, de geleide meditatie, de slaapmeditatie en visualisatie meditatie. Daarnaast heb je ook nog andere die wat minder bekend zijn, denk aan de klankschalen meditatie, loopmeditatie, Vipassana meditatie en de chakra meditatie. En ongetwijfeld zijn er nog veel meer vormen en gradaties in de meditaties. Daarom denk ik ook dat er echt wel iets is wat bij jou past. Je kan ook de meditaties verschillend doen. Hiermee bedoel ik zittend of liggend. Zelf kom ik het beste tot rust als ik lekker lig. Je hoeft dus zeker ook geen mooie kleermakerszit te kunnen of vol te houden.

En dan kan je er ook nog voor kiezen doe ik lekker een meditatie thuis of juist in een groepje met anderen. Zelf vind ik het juist fijn voor de juiste focus het thuis te doen.

Misschien ook een belangrijk om niet vergeten te bespreken zijn de voordelen van mediteren. Steeds meer komen wetenschappelijke bewijzen dat mediteren gezondheidswinst met zich meebrengt.
Denk hierbij aan:
reduceren van stress, door dat je even een rustmoment pakt en niet naar de stemmetjes in je hoofd hoeft te luisteren maar focus op de meditatie legt heeft dit ook op stress invloed. Het is natuurlijk geen wondermiddel, je bent nog steeds verder aan zet, maar kan wel even de pauzeknop indrukken.
beter slapen, en dit heb ik zelf ook ondervonden. Juist als je een piekeraar bent is mediteren voor het slapen enorm fijn en helpend
het kan de bloeddruk verlagen, doordat je uiteraard je stresslevels verlaagd kan ook je bloeddruk dalen. Uit onderzoek is ook naar voren gekomen dat dit vooral bij ouderen is.

Er zijn nog meer voordelen te benoemen, wellicht kan jij ze zelf benoemen? Of wellicht is het toch echt de moeite waard om het allemaal eens uit te proberen. Mediteren is ook een moment voor jezelf. Als je dit al weinig hebt, dan is er niks mis mee om dit eens in te plannen. Ga na een werkdag even 10 minuten als je thuiskomt op bed liggen voor een korte meditatie en je merkt al dat je rustiger aan je maaltijd begint. Kortom, echt de moeite waard en een mooie kans voor iedereen.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!