Is het prioriteit of tijd? 

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen

Is het prioriteit of tijd?

Inspiratie van de onderwerpen voor de blogs komen niet altijd zo maar aanwaaien. Soms heb je even een ingeving van die onderwerpen wil ik graag bespreekbaar maken. En soms zijn het cliënten op spreekuur die bepaalde dingen zeggen waarvan je dan weer denkt, ‘daar kan ik wat mee’. Zo ook deze  blog. Op mijn spreekuurlocatie in Soesterberg draai ik de GLI waar ik als leefstijlcoach werkzaam ben uiteraard in combinatie met diëtist. Tijdens een intake voor het programma dienen er vragenlijsten ingevuld te worden. Op zich niet hele spannende vragen, maar ook wel vragen die confronterend kunnen zijn.

Een tijdje geleden was er iemand die de vragenlijsten invulde en zei: ‘ik neem even tijd om ze in te vullen’. We zijn erg geneigd te zeggen: je eerste ingeving is juist. Maar dit hangt natuurlijk wel volledig af van de vraag. En waar ben je uiteindelijk zelf het meest bij gebaat? Dat is uiteindelijk toch eerlijkheid met name naar jezelf toe.

Als ik aan jou vraag hoe gaat het? Kan jij heel sociaal wenselijk antwoord geven en aangeven dat het goed gaat. En wellicht voel jij je ook niet vertrouwd bij mij om aan te geven dat het helemaal niet lekker gaat of heb je er gewoon even geen zin in om het er over te hebben. Hierdoor geef je eigenlijk een sociaal wenselijke reactie. Er zijn ook vragenlijsten die we wel eens afnemen waarbij we zeggen meteen je eerste ingeving en niet nadenken dan is het kloppend. En dit zijn vaak bij stelling, waarbij we vaak niet te laat hoeven na te denken omdat we het vaak goed praten voor onszelf.

Maar sommigen vragen die worden gesteld aan je, hoeveel tijd neem jij daarvoor om te antwoorden? Als jij een vraag gesteld krijgt: ‘wat houdt jou tegen om je voeding aan te passen’. En je zegt geeft hierbij tijd als antwoord. Is dit dan wel het juiste antwoord of mogen we eigenlijk verder gaan kijken? Want waarom is tijd jouw antwoord? Ik ben druk, ik heb een gezin en drukke baan. Aha, dus dit betekent automatisch dat je niet goed voor jezelf hoeft te zorgen? Dit is een vrijbrief om maar te denken ik ga er ook geen energie instoppen want ik heb geen tijd en door. Eigenlijk is tijd niet het juiste antwoord wat je zou mogen antwoorden, maar prioriteit. Jij geeft niet de prioriteit om je voeding aan te passen, doordat jij hier geen prioriteit aangeeft, geef je geen prioriteit aan jezelf. En waarom geef je dan geen prioriteit aan jezelf? Ben je dan niet belangrijk genoeg? Ik kan me dat niet voorstellen. Kijk eens in de spiegel en wees eens eerlijk tegen jezelf. Is er geen prioriteit vanwege tijd of is er tijd voor prioriteit?

Het is cliché om te zeggen: als je niks voor jezelf doet, als je niet aan jezelf denkt waar sta je dan over 5 jaar? Welke partner, collega of moeder ben je dan? Heel makkelijk gesteld en gezegd. Maar eigenlijk is dit wel waar het omgaat.

Neem daarom tijd voor de juist prioriteit. Maak jezelf vaker prioriteit. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!