De veelzijdigheid van vezels

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen

‘De veelzijdigheid van vezels’

Voedingsvezels, vaak gewoon ‘vezels’ genoemd, je hebt er vast wel eens iets over gehoord. Of je hebt er iets over gelezen op de verpakking van een product, bijvoorbeeld bij vezelrijke cracker of volkoren brood.  Er wordt gezegd dat het belangrijk is om voldoende vezels te eten, maar waarom is dit nou het geval? En wat zijn vezels eigenlijk en waar haal je het uit? In deze blog duiken we in de wereld van de vezels, en geloof mij maar, vezels heb je nodig! 

Laten we allereerst de vraag beantwoorden wat vezels nu eigenlijk zijn. Vezels vallen onder de koolhydraten. Ze worden niet door de darmen opgenomen of verteerd. Vezels in ons voedsel zijn een mengsel van verschillende soorten vezels (fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels). Alle soorten vezels hebben weer verschillende effecten in ons lichaam. 

Het advies is om 25 gram vezels (vrouwen) of 30 gram vezels (mannen) per dag te nuttigen, maar hoe kom je hier aan? Groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en zijn producten die rijk zijn aan vezels. Omdat er veel verschillende soorten vezels zijn is het van belang dat je verschillende typen voedingsmiddelen eet (lekker gevarieerd eten dus!) om ervoor te zorgen dat je van alle soorten vezels voldoende binnenkrijgt. 

Beide soorten vezels zijn dus onmisbaar, maar wat is dan het verschil? 

Fermenteerbare vezels worden door de bacteriën in de dikke darm afgebroken (‘gefermenteerd’). Hierdoor komt energie vrij die de darmcellen kunnen gebruiken. Deze vezels houden de massa in de darm soepel en zorgen voor een goede doorstroom, dit draagt weer bij aan een goede stoelgang. Ook kunnen ze het LDL cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) verlagen, wat weer goed is voor de bloedvaten. 

Niet-fermenteerbare vezels worden niet afgebroken door de bacteriën in de darmen en verlaten het lichaam zonder dat er iets mee gebeurd is, ze leveren dan ook geen energie. Wel vergroten ze het volume van de darminhoud, wat dan weer zorgt voor bevordering van de stoelgang. 

Naast een soepele en stoelgang en het verlagen van het cholesterol hebben vezels nog meer (gezondheids)voordelen. Het eten van voldoende vezels draagt namelijk bij de verzadiging na het eten. Dit zorgt er indirect voor dat er niet teveel gegeten wordt, wat weer bijdraagt aan het verlagen van de kans op overgewicht of obesitas. Ook risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker neemt af bij een vezelrijk voedingspatroon. 

Om ervoor te zorgen dat je de juiste (vezelrijke) producten in je mandje legt is het belangrijk het etiket van bijvoorbeeld brood, crackers of beschuiten goed te bestuderen. De voedselindustrie is niet verplicht om het vezelgehalte van een product op het etiket te vermelden, maar tegenwoordig staat het er bij veel producten wel op.  Als er op de verpakking staat dat een product een ‘bron van vezel’ is, dan moet een voedingsmiddel tenminste 3 gram vezel per 100 gram in het product zitten. Als er staat ‘rijk aan vezel’ dan geldt dat een product tenminste 6 gram vezel per 100 gram moet bevatten. 

Vezels binden zich aan vocht, zo houden ze de ontlasting soepel. Het is dus belangrijk dat je naast het nuttigen van vezelrijke producten ook voldoende drinkt.  

Al met al is het dus belangrijk om gevarieerd te eten, daarbij voldoende te drinken en in de basis te kiezen voor voedzame producten zoals volkoren producten, groenten en fruit. Hiervan worden onder andere je darmen en daardoor jijzelf ook blijer! 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!