Hoe zit het met jouw eetlust?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Hoe zit het met jouw eetlust?’

Eetlust, in het woordenboek beschreven als ‘de behoefte om voedsel tot zich te nemen’. De ene persoon zou willen dat hij of zij wat minder eetlust had want ‘pfff, ik kan altijd eten, ik heb altijd trek!’ terwijl een ander eten maar lastig vindt, en zou willen dat hij of zij wat meer honger zou hebben, eten is voor deze persoon misschien wel een ‘moetje’. Maar hoe kan het dat eetlust zo per persoon, en ook per moment zo vreselijk veel kan verschillen? En wanneer je weinig eetlust hebt, hoe kan je ervoor zorgen dat deze vergroot wordt zodat je toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Dat kan je lezen in deze blog. 

Het biologische proces dat de eetlust in het lichaam regelt is de eetlustregulatie. De regulatie van eetlust is een complexe samenwerking tussen biologische, psychologische en omgevingsfactoren. Je kunt hierin onderscheid maken tussen 2 ‘modellen’, namelijk het model van homeostatisch voeden en het model van hedonisch voeden. Allebei moeilijke woorden, dus kort uitgelegd: homeostatisch voeden heeft te maken met honger door een daadwerkelijk lege maag, je lichaam geeft een seintje dat het eten nodig heeft. Bij hedonisch voeden gaat het om de ‘lekkere trek’, je wilt dan iets eten omdat je het ziet, ruikt of omdat je nog weet  van de vorige keer dat je het zo lekker vond. Ook spelen de hormonen ghreline en leptine een grote rol in de regulatie van eetlust. Bij alles wat je eet komen deze hormonen in actie. Ghreline is een hormoon dat een seintje geeft aan je hersenen zodra je maag niet meer opgerekt en dus leeg is. Eenmaal in je hersenen, zorgt dit hormoon ervoor dat je een hongergevoel krijgt. Wanneer je veel ghreline in je bloed hebt zul je dus een hogere eetlust hebben. Leptine kan juist een hongergevoel laten verdwijnen. Leptine is actief in je vetcellen. Leptine geeft een seintje zodra je net gegeten hebt, dat je vol zit. 

Bij jonge mensen en volwassenen, zorgt het regulatiesysteem ervoor dat de hormonen in het bloed zijn werk doen (uitzonderingen daargelaten natuurlijk, je kunt ook een medische verstoring in deze balans hebben). Ook het eten van volwaardige maaltijden met voedzame producten (denk aan vezelrijke producten zoals volkoren producten, groenten en fruit en eiwitrijke producten zoals kwark, yoghurt of kipfilet) zorgt ervoor dat je sneller  verzadigd raakt en jezelf niet gaat overeten. 

Wanneer mensen ouder worden zie je vaak dat de eetlust afneemt. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals de afname van smaak (dit maakt eten minder aantrekkelijk), kauw en slikproblemen, maar ook dingen als eenzaamheid of vergeetachtigheid, waardoor er niet meer genoten kan worden van het eten of het zelfs vergeten wordt. Ook hebben oudere mensen vaak sneller een vol gevoel en hebben ze dus minder eten nodig om zich verzadigd te voelen in vergelijking met jongere mensen. Ook mensen die ziek zijn of ziek zijn geweest hebben soms moeite om voldoende voeding binnen te krijgen, terwijl zij dit juist erg hard nodig hebben. Er zijn gelukkig verschillende dingen die kunnen helpen bij verminderde eetlust. 

Kies voor frisse gerechten. Deze kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Zorg dat het eten er aantrekkelijk uitziet: maak het bord eten mooi op. 

Soms kan het helpen om meerdere kleine maaltijden te eten in plaats van bijvoorbeeld 3 grote maaltijden. Een groot bord eten kan ook tegenstaan, dus schep niet te veel op het bord. 

Is eten lastig voor je omdat je bijvoorbeeld alleen moet eten? Kijk of je af en toe samen met familie, een vriend of vriendin kunt eten, ziet eten doet eten, en het is gezelliger om samen te eten dan alleen. Voldoende beweging kan de eetlust op gang brengen, probeer dus lekker in beweging te blijven. Dit is natuurlijk voor meerdere dingen heel goed! 

Mocht je het lastig vinden om voldoende te eten en wil je hierbij geholpen worden? Diëtisten kunnen persoonlijk advies geven voor jouw situatie en met je meekijken naar wat je nodig hebt.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!