Alcohol, maakt het meer kapot dan je lief is?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Alcohol, maakt het meer kapot dan je lief is?’

Januari is voorbij en dat betekent ook dat degene die deelgenomen hebben aan ‘dry january’ hun geluk niet op kunnen: er mag weer alcohol gedronken worden. Over het algemeen is bekend dat alcohol drinken niet gezond is en eigenlijk weet iedereen dit ook wel. Toch wordt drinken gezien als iets onschuldig en gezelligs, en het wordt vaker uitzonderlijk gevonden wanneer je aangeeft geen alcohol te drinken, dan dat mensen het supporten. Gelukkig leven we in 2023 en is de opmars van alcoholvrij te merken; van ieder alcoholhoudend drankje is tegenwoordig wel een (lekkere) alcoholvrije variant te vinden. Maar waarom zou je stoppen met het drinken van alcohol, of de inname hiervan in ieder geval minderen? Ik denk dat het tijd is om te benoemen wat alcohol met je lichaam doet, en vooral ook wat het met je doet wanneer je minder gaat drinken. Pak er een lekker (alcoholvrij) drankje bij en lees mee. 

Laten we starten met de minder leuke informatie; de nadelen en gevolgen van het drinken van alcohol. Het is namelijk bekend dat drinken de kans vergroot op bepaalde ziekten zoals borstkanker (bij volwassenen vrouwen), beroertes, kanker in de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longen (met als sidenote: als je hierbij rookt is het risico natuurlijk nog groter), leveraandoeningen en diabetes type 2. Een vervelend lijstje waar je graag zo ver mogelijk van vandaan wilt blijven, toch? Dit zijn ziektebeelden die kunnen optreden bij langdurig en veelvoudig alcoholgebruik, maar de korte termijn gevolgen (ook wel de kater genoemd) zijn ook niet gezellig. Als je ooit een kater gehad hebt dan weet je precies waar ik het over heb; misselijkheid en braken, vermoeidheid door het slechte slapen (alcohol vermindert de slaapkwaliteit) en natuurlijk de hoofdpijn (je drinkt dan wel veel, alcohol droogt uit en veroorzaakt deze bonkende pijn in je hoofd). Ook belangrijk om in het lijstje van nadelen mee te nemen zijn de sociale en mentale gevolgen van alcohol. Alcohol maakt je losser, wat leuk kan zijn, maar wanneer je  bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit kan dit verkeerd uitpakken. Alcohol kan agressief en emotioneel maken. Het kan er ook voor zorgen dat je dingen doet of zegt die je zonder het gebruik van alcohol nooit gedaan zou hebben, wat weer negatieve gevolgen kan hebben op de relatie met je geliefde/vrienden of familie. Als laatste wil ik benoemen het krijgen van ‘blackouts’ door overmatig alcoholgebruik. Hierdoor heb je letterlijk ‘gaten’ in je geheugen en weet je bijvoorbeeld niet meer hoe je thuis bent gekomen. Erg vervelend voor de dag erna: je bent letterlijk de controle over jezelf kwijtgeraakt. 

Het lijkt haast of ik mensen bang wil maken voor het gebruik van alcohol, geloof mij, dat is niet het geval. Wanneer je af en toe een lekker glaasje wijn wilt drinken is dat helemaal prima, maar wees je bewust van de gevolgen wanneer je hier niet verstandig mee omgaat. 

Dan door met de voordelen van ‘sober living’, het niet drinken van alcohol. Als allereerste; je hebt  geen katers meer! Je bent hooguit een beetje moe van al het dansen op een feestje, maar ook je slaapkwaliteit verbeterd wanneer je geen alcohol in je systeem hebt. Door het stoppen met alcohol boost je je weerstand en je huid zal mooier worden (nogmaals: alcohol droogt uit en dus je huid ook). Daarnaast kan stoppen met alcohol ervoor zorgen dat je afvalt (alcoholische drankjes zijn stiekem best calorierijk) en je stemming verbeterd. Door minder te drinken verbeter je je algehele gezondheid en voel je je ook nog eens fris en fruitig de volgende ochtend!

Samenvattend: alcohol kan meer kapotmaken dan je lief is, natuurlijk kan je het ook op een verstandige manier gebruiken en er van genieten. Kijk naar wat jouw doel is, wat jij belangrijk vindt en geniet vooral. Ook van je alcoholvrije drankje. Proost! 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!