Hoe eet ik voldoende groente?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Hoe eet ik voldoende groente?

Het kan best een uitdaging zijn om 250 gram groente te eten. Ja, je leest het goed 250 gram groente is het dagelijkse advies. Velen zijn er nog in de ban van 200 gram per dag, echter is dit advies al langere tijd opgehoogd. En schrik niet, ze willen het nog meer gaan verhogen naar 450 gram zelfs. Misschien val jij onder degene die denkt ‘o, dat haal ik makkelijk’. Of wellicht ben jij iemand die juist helemaal  geen groente eet of althans erg weinig. Misschien loop je er niet erg warm voor. Toch is het belangrijk om voldoende groente binnen te krijgen. Een paar reden hiervoor zijn bijvoorbeeld:
– voldoende vezels. En voldoende vezels zorgen weer voor een verzadigd gevoel, maar zijn ook goed voor onze stoelgang en dragen bij aan het cholesterol op een positieve manier.
– vitamines en mineralen. Groentes zitten vol vitamines en mineralen. Waarbij de ene groente meer van het andere mineraal of de vitamine bevat dan van het ander is het dus enorm belangrijk voldoende binnen te krijgen. Ook hierbij is afwisseling een enorm belangrijke. En welke vitamines en mineralen dan vooral in de groentes zitten zijn: vitamine C, A, B11, kalium, ijzer en ook calcium.

Je kunt je voorstellen dat de kans op het risico van tekorten groeit wanneer je te weinig groente eet. Maar hoe kan je dan voldoende groente binnen krijgen? Zelf eet ik altijd een salade als lunch, hierdoor heb ik al een grote portie groente binnen. Daarom ook een paar tips zodat jij ook voldoende binnen gaat krijgen.

– Gebruik eens bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst, of vervang een deel gewone rijst door bloemkoolrijst. Dit kan ook broccolirijst zijn, of gebruik eens pompoenspaghetti of courgetti. Op die manier heb je al een groot aandeel aan groente bij je warme maaltijd binnen, aangezien je er ook nog andere groentes doorheen doet.
– Eet eens een soep als lunch, tussendoortje of als voorafje aan de maaltijd. En ik bedoel hier dan geen gebonden soepen mee, maar soepen op basis van groente. Gegrilde paprika met tomaten als soep, een bloemkoolsoep, een groentesoep of een pompoensoep. Eigenlijk kan ik hierbij wel even doorgaan. Van welke groente kan je eigenlijk geen soep maken? Oftewel, maak eens vaker gebruik van een soep. Je kan ook in het weekend een grote pan soep maken en in porties invriezen. Warm je soep in de ochtend op en doe hem in een thermosbeker dan heb je hem met de lunch nog lekker warm.
– Ook een salade is een goede optie voor de lunch. Denk hierbij aan een witlofsalade met tomaten, olijven en koriander. Heerlijke afwisseling en ook snel klaar. Of je jouw brood mag smeren in de ochtend, je kan net zo goed even snel wat groentes snijden en klaar.
– Lekker wat knagen als tussendoortje. En nee, niet zeggen dan ik ben geen konijn 😉. Ook hierin kan je afwisseling maken. Komkommer, paprika, tomaat eventueel met een beetje hummus als dip en klaar.
– Een laatste tip is gebruik verschillende soorten groente bij je warme maaltijd. Als je bijvoorbeeld aanhoudt om drie verschillende groentes te nemen bij je warme maaltijd hoog je ook al lekker je inname op.

Hopelijk gaat dit je allemaal verder helpen om voldoende groente binnen te krijgen. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!