Voedingsclaims, waar moet je op letten?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Iedereen die weleens de verpakking van een product heeft bekeken is ze tegengekomen: voedingsclaims. Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product, met als doel het aantrekkelijk maken van het product voor de consument. Voorbeelden hiervan zijn ‘light’ of ‘vezelrijk’. Om ervoor te zorgen dat een producent niet zomaar van alles op een verpakking kan plaatsen, moeten voedingsmiddelen voldoen aan vastgestelde eisen.  Een claim mag alleen gebruikt worden als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims staat. In Nederland wordt het gebruik (en misbruik) van deze termen in de gaten gehouden door De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In deze blog neem ik je mee in de betekenis van verschillende wettelijk vastgestelde voedingsclaims, zodat je weet wat je in je mandje legt wanneer je de volgende keer boodschappen gaat doen, én waar je op kan letten. Wil je kritischer kijken naar je voedingsmiddelen, lees dan vooral verder en wordt niet meer voor de gek gehouden in de supermarkt. Er zijn ontelbaar veel claims, maar ik heb er een aantal veelvoorkomende uitgepikt en toegelicht. 

Bevat geen energie

Deze claim klinkt aantrekkelijk, het betekend dat de energetische waarde (het aantal calorieen) van het product is maximaal 4 kcal per 100 ml of gram mag zijn. Voor zoetjes geldt een limiet van 0,4 kcal per portie. Let op: bij dit soort producten wordt eigenlijk altijd gebruik gemaakt van diverse zoetstoffen. De effecten van zoetstoffen op de lange termijn zijn nog niet bekend, je wilt hier dus niet teveel van binnen krijgen. 

Vetarm/vetvrij 

Wanneer een verpakking vermeld dat een product verarm is, mag het vetgehalte van het product maximaal 3 gram per 100 gram zijn. Bij vetvrij is dit zelfs maximaal 0,5 gram per 100 gram. Let op: deze claim zegt niets over het soort vet dat een product bevat (verzadigd of onverzadigd). 

Natriumarm– natriumvrij 

Ook bij natrium (zout) zit er een verschil in ‘arm’ en ‘vrij’. Bij natriumarme producten mag het product maximaal 0,12 gram natrium per 100 gram of 100 milliliter bevatten en bij natriumvrij maximaal 0,005 gram. Dit geldt overigens niet voor water.

Bron van vezels / vezelrijk 

Om het nog ingewikkelder te maken verschillen bovenstaande termen ook nog van elkaar. Bij ‘bron van vezels’ moet het vezelgehalte van het product is minimaal 3 gram per 100 gram zijn, bij ‘vezelrijk’ is dit minimaal 6 gram per 100 gram. 

Bron van eiwitten/eiwitrijk 

Steeds meer wordt bij de marketing van voedingsmiddelen ingespeeld op het eiwitgehalte van een product. Wanneer een product zegt een bron van eiwit te zijn betekend dit dat minimaal 12% van de energie (calorieen) in het product bestaat uit eiwitten, bij eiwitrijke producten is dit minimaal 20%. 

Light

Van bijna alle soorten (bewerkte) producten is tegenwoordig ook wel een light variant te krijgen. Maar wanneer mag dit nou light genoemd worden? Nou, het product is light als het gehalte van het product minimaal 30% lager is dan dat van een vergelijkbaar product. Dit gehalte kan bijvoorbeeld zijn; minder vet, minder suiker. Let ook hier weer op: dat een product light is en dus misschien lager is in vet, kan betekenen dat het product wel een hoger suikerpercentage heeft of andersom! Lees het etiket goed. 

Was jij je bewust van het feit dat al deze termen die je op verpakkingen ziet staan, stuk voor stuk een betekenis hebben en dat hier allerlei regeltjes aan verbonden zijn? Gelukkig maar ook, anders zou het voor producenten erg makkelijk zijn om de consument te foppen. 

Doe je voordeel met deze kennis en blijf kritisch bij het boodschappen doen, succes!

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!