Ademhaling en houding

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Misschien denk je bij dit onderwerp, wat heeft dat met mijn leefstijl te maken? Ik kan je vertellen, een heleboel. Als je houding niet goed is, is vaak je ademhaling ook niet goed. En als je ademhaling niet goed is, zie je vaak dat je minder ontspannen bent in je lichaam.

Als jij deze blog nu aan het lezen bent, hoe zit je er dan nu bij? Ben je dit ontspannen aan het lezen? En daarmee bedoel ik met laaghangende schouders, schouder die naar achter staan, een juiste afstand van het scherm en een rustige ademhaling? Of ben je op dit moment even gehaast dit aan het lezen, neem je het wellicht niet eens op wat je nu aan het lezen bent en is je ademhaling nu ook hoog?

En hoe is je houding tijdens het eten? En wat is jouw eetplek? Zit jij aan tafel of vaker op de bank? Ben jij gehaast aan het eten, druk met praten en hap slik weg? En wellicht heb je dan niet eens door hoe snel jij je bord hebt leeg gegeten.

Onlangs had ik een cliënt op mijn spreekuur en gaf aan een enorme harde buik te voelen. We hadden het toen ook over spanning in het lichaam maar ook over de houding en manier van ademhalen tijdens de maaltijden, en over het algemeen ook de ademhaling. Hoe veel lucht er soms met een hap al naar binnen kan gaan als je niet rustig eten. Maar vooral die ademhaling zat bij mijn cliënt erg hoog. Als je continue een hoge ademhaling hebt, betekent het ook dat je veel minder ontspannen bent. En het is heus niet altijd te voorkomen dat we in alle rust kunnen eten. Soms hebben we nou eenmaal even haast. Echter des te belangrijker om hier wel de focus op te gaan leggen.

Zo betrap ik mezelf er op hoe snel ik een kopje thee achterover druk, mijn maaltijd eet ik altijd heel rustig, maar drinken daarentegen. En wat gebeurt er als je automatisch snel eet en drinkt? Dan bewaar je ook geen rust in je lijf. Drink bijvoorbeeld nu eens heel snel een glas water op. Er zit op die manier veel meer spanning in je lichaam en je ademhaling verandert. Als je nu bijvoorbeeld hetzelfde gaat doen, maar dan heel bewust een glas water gaat drinken. En daarmee bedoel ik echt kleine slokjes, het glas even weg zetten voor een rustmoment, zit je al veel meer ontspannen in je lichaam. En wellicht als je dit nu voor het eerst doet, voelt het even ongewoon, maar dat is niet erg.

Het kan dus ook heel goed betekenen dat als jij goed op je houding let en goed op je ademhaling je, indien je hier last van hebt, een veel betere vertering hebt en hierdoor ook minder last van darmproblemen hebt bijvoorbeeld. Minder last van boeren, minder last van misselijkheid en bovenal veeeeeeel meer ontspanning. Hoe fijn is dat? En dat eigenlijk door alleen wat meer op je ademhaling te letten en meer op je houding tijdens de maaltijden. Pak er je winst mee. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!