Hoe erg sta jij aan?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.


In de tijd van tegenwoordig staan we vaak aan. Misschien niet eens zo zeer bewust, maar ook onbewust gebeurt dit. Onlangs had ik een groepsbijeenkomst en er ging tijdens deze bijeenkomst een telefoon af van een deelnemers, vervolgens ging in de fitnesszaal de muziek een tikkeltje harder. Het werd door onze hele groep opgemerkt. Wat betekent dit? Dat eigenlijk al die prikkel onbewust binnen komen. En jouw lichaam mag dit weer verwerken. Steeds vaker hoor je, en ik denk ook echt terecht, zorg voor minder prikkels. En dan kunnen we de stralingen waar de dag van vandaag over gesproken wordt nog niet eens meetellen. En daar gaan we het ook niet over hebben.

Maar elk moment dat jij een geluid te horen krijgt wanneer jij in focus zit, elke keer als jouw telefoon gaat, elk moment dat je van iemand anders een appje hoort binnen komen is er een moment dat je toch iets voelt door je lichaam heen. En de vraag is hoe goed kan jij je hiervoor afsluiten? En pak jij in die zin ook echt je rust om die prikkels goed te kunnen verwerken?

Al eerder hebben we het natuurlijk gehad over rust en ontspanning en het grote verschil hierbij. Juist doordat we voor ons gevoel zoveel moeten, want de vraag is moeten we het echt allemaal, staan we constant aan. Wellicht niet eens zo zeer voor je kinderen, je werk of je partner maar ook al het andere wat erbij komt kijken.

Mag het misschien allemaal wat minder? Hoe fijn zou het zijn als je niet constant op je telefoon hoeft te kijken, of dat je minder de neiging hebt om meteen te reageren als je een appje of een mailtje binnen krijgt? Je telefoon even lekker wegleggen, een moment op de dag inplannen dat je jouw telefoon niet aanraakt etc. Of wat dacht je van de verleidingen van social media, in de avond lekker scrollen, doelloos maar toch continue kijkend op het scherm.

Het zijn allemaal prikkels en nee dat wil niet zeggen dat er iets mis is met prikkels, maar wel als je continue het gevoel hebt dat je aanstaat. Het gevoel dat je altijd bereikbaar moet zijn. En ik zeg bewust moet, want je kiest er uiteindelijk zelf voor. Jij kan ook je telefoon alleen al op stil zetten waardoor je het niet meer hoort en die prikkel al niet meer hoef te verwerken. Er is niks mis mee om niet meteen te reageren. Vaak is dit ook een bepaalde verwachting die jij hebt neergelegd bij jezelf. Als ik iets binnen krijg, reageer ik altijd meteen en dat zijn mensen nu eenmaal gewend. Ja, dan gaan ze toch wennen aan een andere manier? En zal misschien niet meteen goed gaan, maar als jij minder aanstaat ervaar jij meer ontspanning. En meer ontspanning is toch gunstiger voor je leefstijl, vergeet dat niet.

Oftewel welke prikkel merk jij bewust op waarvan je zegt dat mag wel minder? En dat kan ook gerust in je omgeving zijn waarvan je denkt, ja die prikkel ervaar ik echt bij een ander.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!