Suiker op het etiket, waar moet je op letten?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Wanneer mensen de intentie hebben om gezonder te gaan eten en leven, worden suikers vaak in de ban gedaan. Althans – dat wordt gedacht. Ineens word er veel groenten en fruit gegeten en weinig koek en snoep meer genuttigd, heel goed, maar helemaal suikervrij? Dat is het niet. Suiker, ook wel glucose genoemd verkrijgen we door koolhydraten te eten. Koolhydraten zitten bijna overal in. In volkorenbrood, volkorenpasta, aardappelen, fruit, groente, koek, gebak, maar ook in vruchtensappen en melkproducten. Suikervrij leven is dus praktisch onmogelijk als je ervoor wilt zorgen dat je ook voldoende en de juiste voedingstoffen binnen wilt krijgen, en dit is ook helemaal niet nodig! Je lichaam heeft glucose/suiker/koolhydraten nodig om te kunnen functioneren. Wel kun je, wanneer je wilt letten op wat je binnenkrijgt op verschillende dingen letten als het gaat om suikers. Wie weleens etiketten leest heeft dit vast al eens zien staan op een verpakking: ‘snoepjes, 100% suikervrij’ of ‘sinaasappelsap, zonder toegevoegde suikers’. Wat betekenen deze termen nou precies en waar kun je op letten wanneer je een gezondere keuze wilt maken? Dat zal ik in deze blog toelichten. 

Claims als ‘suikervrij’, ‘suikerarm’ en ‘zonder toegevoegde suikers’ zijn beschermde termen waar een wetgeving aan vast zit. Een producent mag dit dus niet zomaar op een verpakking plaatsen. Per claim is er weer iets anders over het product vastgesteld, bij suikers gaat dit voornamelijk over de hoeveelheid suiker dat er in een product mag zitten.

Suikerarm 

Wanneer je ‘suikerarm’ op de verpakking ziet staan mag het suikergehalte van het product maximaal 5 gram suiker per 100 gram of 2,5 gram suiker per 100 milliliter bevatten.

Suikervrij

Bij deze term mag het suikergehalte in het product maximaal 0,5 gram per 100 gram of 0,5 gram/100 milliliter zijn.
 

Zonder toegevoegde suikers 

Wanneer er op de verpakking staat dat er geen toegevoegde suikers zijn toegevoegd, betekend dit dat aan het product  geen suikers ‘met de suikerpot’ zijn toegevoegd. Wel kan het zo zijn dat een product van nature suikers bevat. Indien dit het geval is moet op het etiket staan: ‘Dit product bevat van nature aanwezige suikers’.

Zoals je ziet betekend een mooie claim op een verpakking dus lang niet altijd dat er écht geen suiker in een product zit. Zeker wanneer er wel suikers van nature suikers in een product zitten is het goed om te kijken of dit product wel aansluit bij je doelen. Zo bevat een glas verse sinaasappelsap (250 mililiter) zo’n 22 gram suiker, zonder dat er ook maar 1 gram aan toegevoegd is. Fruitsuiker is ook suiker, en het lichaam maakt daarin geen onderscheidt. 

Iets anders waar je kritisch naar wilt kijken is de ingrediënten van een product, zoals bijvoorbeeld zoetstoffen. Neem als voorbeeld Coca Cola Zero. De naam zegt het al en ook op de verpakking is het duidelijk te lezen: zero sugar. Wanneer je gaat kijken naar het etiket klopt dit ook; koolhydraten 0,0 en ook suikers 0,0. Kijk je naar de ingrediëntenlijst dan zie je staan dat het product zoetstoffen bevat zoals aspartaam. Logisch, want de cola moet ergens zijn smaak vandaan halen. Deze cola levert dus geen koolhydraten en dus geen suikers, maar wel een hoop andere stoffen zoals zoetstoffen waarvan de effecten op het lichaam op langere termijn nog niet bekend zijn. Je wilt hiervan niet te veel binnen krijgen. Check dus niet alleen de voedingswaarden van een product maar ook de ingrediënten. 

Kortom: suikers zitten in de meeste levensmiddelen, zelfs in groenten en fruit. Je hebt suikers nodig, dus neem ze, maar kies als het even kan zoveel mogelijk voor onbewerkte producten waaraan zo min mogelijk suikers zijn toegevoegd en blijf ook dan kritisch op het gehalte van de suikers. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!