Mindful eten

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Wat eet jij snel je bord leeg’. Hoor jij het vaak mensen tegen je zeggen? Of ben jij degene van het gezelschap die juist als laatste klaar is, waar iedereen op mag wachten? Bij ons thuis is het zo dat mijn broertje mijn vader en mij al geïrriteerd aankijkt dat we nog voor een tweede keer opscheppen terwijl hij allang klaar is.  Maar daar trekken wij ons niks van aan, we scheppen gewoon nog een keer op en eten rustig verder.

Ik hoor ook heel vaak van mensen die zeggen mijn pauze is zo kort dat ik wel snel moet eten. Echt rustig en bewust eten zit er dan nog niet echt bij. Terwijl rustig eten en goed kauwen ontzettend belangrijk is. Alleen al voor het verzadigd gevoel kan dit goed zijn, om minder lucht binnen te krijgen en ook voor je darmwerking is dit belangrijk. Hoe vaak eet jij ook gedachteloos en is je bord leeg?

Soms betrap ik mezelf er ook wel eens op dat ik een hap neem en dan denk ‘o, wat heb ik gedachteloos gegeten’. Zo zonde eigenlijk. En ik weet dat ik hierin zeker niet de enige ben, maar ik weet dat het bij heel veel juist vaak gebeurt. En de grap is, als we rustig eten, genieten we ook veel meer. We proeven de smaken, we staan veel meer stil bij de structuur waardoor het alleen maar positieve effecten heeft. En als je meer kan gaan genieten van eten, waarom zou je het dan niet proberen? Of waarom zou je het dan niet gewoon doen?

Wist je ook dat lichaam eigenlijk pas na 20 minuten vanuit de hersenen een signaal afgeeft dat je verzadig bent? Dit betekent ook indien je dus na 5 minuten je bord al leeg hebt, de kans onwijs groot is je nog een keer gaat opscheppen. En hierdoor je eigenlijk meer gaat eten dan je daadwerkelijk nodig zal hebben.

Wil je leren rustig te eten, dan kan het heel goed zijn om eventueel kleiner bestek te gebruiken. Elke maaltijd met bestek ook daadwerkelijk te eten. Ja, dus ook je broodmaaltijd. Een kleiner bord bij de warme maaltijd, het kan allemaal werken om rustiger te gaan eten.

Wat ook een mooie tip is om rustiger te gaan eten is te focussen ook op je houding tijdens het eten en je ademhaling. Zit je ademhaling heel hoog bij het eten? Wellicht omdat van nature bij jou zo is, of vooral omdat je te snel bent gaan eten. Ga echt eens bewust hierop letten. Zit rechtop, laat je schouders hangen en focus op een goede buikademhaling. Dit zorgt ook echt voor een betere vertering, stoelgang en rust tijdens het eten.

Ik kan nog wel even doorgaan met tips, maar ik vind bovenstaande wel echt het belangrijkste. Als laatste afsluiter wil ik nog benoemen dat het ook belangrijk is eens goed te proeven, ruiken en te kijken wat je eet. Neem eens een rozijn in je handen en ruik er aan, bekijk de structuur en proef het heel bewust. Die rozijn die je nu eet, kan het begin zijn van meer rust omtrent je eten. Op naar een mindful eetmoment. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!