Hoe de voedingsindustrie ons voor de gek houdt

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Ben jij je bewust van wat je in je mandje stopt wanneer je boodschappen aan het doen bent? Waarschijnlijk denk je nu: ‘Ja hoor!’. Dat is ook niet zo gek, boodschappen zijn boodschappen zou je zeggen. Maar wat nou als je eens kritisch gaat kijken naar welke producten je uit het schap haalt en wat je gedachten bij deze producten zijn (bijvoorbeeld; ‘gezond tussendoortje’ of ‘bevat veel fruit’). Helaas zijn producten vaak minder voedzaam dan ze op het eerste oog lijken. De voedingsindustrie heeft er namelijk nogal een handje van om ons, de consument, te verleiden en voor de gek te houden. Wat ik hier precies mee bedoel en hoe je deze slimme trucjes kunt omzeilen, dat lees je in deze blog. 

De ontwikkelaars van producten doen hun best om je te verleiden tot aankoop. Dit wordt onder andere gedaan door alleen gezonde ingrediënten te benadrukken, bijvoorbeeld aardbei in koekjes. Wanneer je bij de ingrediënten van het product gaat kijken, blijkt er vaak slechts een klein percentage van aardbei in de koekjes te zitten, of zelfs alleen sap of extract van de aardbei. Jij hebt de koekjes al in je handen en de fabrikant heeft zijn doel bereikt. 

Een andere manier om de consument te verleiden is het vermelden van de voedingswaarden ná bereiding.  Je bent dus goed bezig met het lezen van een etiket, maar wordt voor de gek gehouden omdat er alleen vermeldt staat op de verpakking wat het product bevat na het toevoegen van bijvoorbeeld water of groenten. Dit geeft dus een vertekend beeld van wat je eigenlijk tot je neemt. Hier komt je misschien pas thuis achter! Dat is precies wat de fabrikant wilt. 

Om een product extra aantrekkelijk te maken voor de koper, worden woorden als ambachtelijk, vers of natuurlijk op de verpakking geplaatst. Dit zijn ‘lege’ termen die (in tegenstelling tot andere termen als ‘vezelrijk’ en ‘suikerarm’) op iedere verpakking geplaatst mogen worden. Andere lege termen die vrij gebruikt mogen worden zijn onder andere; Puur, traditioneel, huisgemaakt, volgens grootmoeders recept, van de boerderij en hand cooked. Het klinkt dus allemaal erg lekker en aantrekkelijk, maar weet dat deze woorden op letterlijk iedere verpakking voor kunnen komen en dus eigenlijk zinloos zijn. Als het te mooi klinkt om waar te zijn is dit helaas vaak ook zo. 

Maar hoe zorg je er dan voor dat je wél de goede keuze maakt in de supermarkt? 

Na al deze verleidingstrucs ben je nu natuurlijk benieuwd naar hoe het wél moet. Dit begint altijd bij het goed lezen van het etiket. Wanneer je producten koopt zonder een etiket of een hele korte ingrediëntenlijst (lees: groenten, fruit, een zak aardappelen), weet je dat je goed zit. Hoe langer de ingrediëntenlijst hoe meer bewerkt een product is en hoe meer onnatuurlijke stoffen er aan het product zijn toegevoegd. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk je eigen gezonde verstand te gebruiken en heel goed te lezen! Wanneer een product stikt van de claims als ‘natuurlijk’ en ‘puur’, wees dan kritisch en pak de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel erbij om te oordelen of dit product wel geschikt voor je is. Bij de voedingswaarde kun je letten op het aantal toegevoegde suikers, kijk hierbij naar het kopje ‘koolhydraten’ en ‘waarvan suikers’, ‘waarvan suikers’ geeft aan hoeveel suikers er aan het product zijn toegevoegd. 

Ik wens je veel succes met het kritisch kijken naar verpakkingen in de supermarkt, laat je niet verleiden.

Vindt jij het lastig om een etiket te lezen of te bepalen welke voeding voor jou geschikt is? Een diëtiste kan je hierbij helpen. 


Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!