De power van krachttraining

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Fitnessen, met gewichten aan de slag, spiertraining…..waar dit vroeger nog weleens gezien kon worden als typische bezigheid voor zogeheten ‘bodybuilders’, is het tegenwoordig voor heel veel mensen een onderdeel van hun sportschema. Ook de ‘gewone’ sporter met een abonnement bij de plaatselijke sportschool kan hiermee vooruit om steeds een stukje sterker te worden. Ook is krachttraining absoluut niet enkel en alleen geschikt voor mannen. Steeds meer vrouwen duiken ook het krachthonk in, en terecht!  De naam zegt het al; krachtraining, het steeds krachtiger maken van je spieren. Wat je doel ook is; afvallen, meer gewicht kunnen tillen of gewoon lekkerder in je vel zitten en fitter worden,  het is altijd slim om iets van krachttraining aan je programma toe te voegen. Wat maakt nou dat dit zo gezond en goed voor je is? Wat zijn de voordelen? Als je hier nieuwsgierig naar bent, lees deze blog dan vooral verder. 

Aan krachttraining zitten behoorlijk wat gezondheidsvoordelen verbonden. Het trainen van je spieren kan je metabolisme bijvoorbeeld verhogen. Dit komt omdat je door krachttraining meer spierweefsel opbouwt. Dat spierweefsel is  een relatief actief onderdeel van je lichaam, met als gevolg dat je na het doen van krachttraining de hele dag door meer energie verbrandt, zelfs als je training al voorbij is, in rust. Onder andere om deze reden is het goed om naast cardio oefeningen ook zeker krachtraining te gaan doen als je als doel hebt om af te vallen.  

Je verwacht het misschien niet, maar het trainen van je spieren heeft ook invloed op zaken zoals bijvoorbeeld je hormoonbalans. Krachttraining kan ervoor zorgen dat de hormoonbalans in het lichaam verbeterd, er wordt na een training onder andere meer testosteron en groeihormoon aangemaakt, wat onder andere zorgt voor meer spiergroei. Een ander bijkomend gezondheidsvoordeel is het feit dat het trainen van je spieren zorgt voor verbetering in de insulinegevoeligheid , waardoor je cellen beter reageren op het hormoon insuline en het risico op diabetes type 2 wordt verlaagd. 

Door je spieren sterker te maken verklein je de kans op blessures, mits je de oefeningen goed uitvoert. De betere doorbloeding door het doen van krachtraining heeft positieve effecten op het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Ook de botdichtheid wordt door krachtraining vergroot. Door de  vergrootte botdichtheid is de kans op osteoporose of botontkalking kleiner en is het risico op botbreuken aanzienlijk minder. 

Zoals je kunt lezen heeft het doen van krachttraining dus ontzettend veel gezondheidsvoordelen, genoeg reden om eens verder te kijken dan de loopband en de crosstrainer in de sportschool. Buiten gezondheidsvoordelen zijn er nog vele andere redenen om aan krachttraining te doen. Zo is het bijvoorbeeld nooit saai; er zijn eindeloos veel oefeningen die je aan je schema kan toevoegen. Ook kun je jezelf telkens blijven uitdagen door steeds wat zwaarder te tillen. Krachtraining kan je (bijna) dagelijks uitvoeren mits je rekening houdt met welke spiergroep je traint. Heb je een keer geen zin om je benen te trainen of heb je nog last van je spieren van een training in de dagen ervoor? Dan is het slim om te kiezen voor het trainen van bijvoorbeeld je armen of schouders. Mocht je het lastig vinden om een goed schema voor jezelf te maken of is krachttraining voor jou nieuw? Dan is het slim om advies in te winnen van een personal trainer of medewerker van de sportschool die jou hierbij kan helpen. 

Wist je dat diëtisten jou ook kunnen adviseren als je (meer) wilt gaan sporten/krachttraining wilt gaan doen? We kijken met jou mee en adviseren je zodat je optimaal voor jouw sportieve doel kunt gaan. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!