Laten we gewoon eens “normaal” doen

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Al sinds ik diëtist ben heb ik te dealen met mensen die bepaalde diëten volgen. Die alles proberen maar zonder succes. Het bekende jojo-effect hebben en bij mij een afspraak maken als ze soms zo hopeloos zijn en niet meer weten hoe ze verder kunnen. En dan kunnen we bekijken, ontbreekt het gezonde verstand of ontbreekt het aan discipline dan wel combinatie met motivatie? Ik wil niet zeggen dat leefstijl veranderen iets is wat je zo even doet en makkelijk is, maar het mag absoluut vanuit jezelf komen. En zodra jij je tekortkomingen duidelijk hebt waardoor het niet lukt voor de lange termijn omdat je wellicht bepaalde eigenschappen mist dan wel doordat je valkuilen nooit god bekeken zijn, dan ben je zeker welkom. En uiteraard kijk ik graag met je mee.

Maar laten we het eens hebben over het gezonde verstand. We weten, vermoed ik, allemaal wel dat een croissant of een gebakje elke dag niet de meest verstandige keuze is. Niet zo zeer omdat het niet mag, want alles mag vind ik, zolang het maar in balans is. Maar wat is balans? Dat blijft de grote vraag. Echter waar ik moe van word en dat is dus al vanaf het begin dat ik diëtist ben is de namaakproducten zoals: een croissantje met extra eiwitten die passend is in een diëtist of gebakjes die zogenaamd eiwitrijk zijn net doen alsof ze heel gezond zijn.  En ja, natuurlijk is dit ongetwijfeld eiwitrijk en helpt je een verzadigd gevoel te krijgen en is wellicht lekkerder dan een schaaltje kwark of yoghurt. Maar kunnen we niet gewoon eens even “normaal” doen? Ja, wat is dan normaal zou je zeggen? Vind jij het normaal dat je elke dag een croissantje eet? Ik denk van niet. Ga dan ook geen namaak producten hiervan maken. Vaak zijn deze producten ook nog eens mega bewerkt en hoe ga jij leren wat nu echt goede producten zijn voor jou? Niet door die namaakproducten te nemen. Hierdoor weet je nog niet eens wat je valkuilen zijn. En je denkt ‘o, dat croissantje kan wel’.

Nee, ik kan wel zeggen dat ik me er aan stoor. Ik zie voedingscoaches dit adviseren, ik zie het terugkomen in bepaalde diëten. Maar dit is niet waar ik voor wil gaan staan. Ik ga jou niet adviseren om dat gebakje van dat merk te gebruiken omdat het er zo goed uit ziet, ongetwijfeld vol zoetstoffen, namaak en je dus nog niet eens weet of het überhaupt passend is in jouw leefstijl. Nee, hoe dan? Alleen omdat het de label eiwitrijk  heeft? Alleen omdat het afkomstig is van een voedingscoach of in een bepaald “succesvol” dieet geadviseerd wordt. Hoe dan? Is dit hoe we een gezond verstand aanpraten bij mensen? Voor mij is het verre van het zonde verstand aanbrengen. Het voelt voor mij eerder als misleiding en degene die het meest beïnvloedbaar zijn, laat zich dan ook misleiden. Maar uiteindelijk volgen we een kudde en kom je niet tot de kern van jouw eigen probleem en uitdagingen. En dat is tenslotte wel het allerbelangrijkste.

Oftewel, laten we normaal doen en laten we ons gezonde verstand groeien door onze echte valkuilen aan te pakken, door dicht tot ons zelf te komen en in balans te komen.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!