Je gewoonte doorbreken?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.


Hoe rij jij naar je werk? Hoe loop jij naar de supermarkt? Of wat is jouw ritueel in de ochtend zodra je wakker wordt? In ons hele leven bestaan vaak de dagen uit routines en gewoontes. Als ik naar mezelf kijk sta ik op, ik kleed me aan, ik poets mijn tanden en ik loop naar beneden en ga mijn ontbijt maken en uiteraard ontbijten. Daarna ga ik weer naar boven en doe ik mijn haren. En als ik in de ochtend ineens mijn haren al doe na het tanden poetsen, voelt dit voor mij heel gek. Als ik mijn dochtertje naar school breng, loop ik altijd dezelfde route. Ik weet nog goed toen ik een aantal jaren woonden in een appartement waar je alles gelijkvloers heb en toen verhuisde naar een eengezinswoning. Het was ineens zoeken hoe ik mijn ochtend ging indelen. En het is iets kleins, maar het is toch routine. En vooral structuur in je hersenen. Mijn coach van een paar jaar geleden zei toen ook daag je zelf eens uit door het anders te doen. Je hersenen worden geprikkeld, en hierdoor stimuleer je ook weer een ander gebied in je hersenen. Toen liep ik ineens op een andere manier naar de supermarkt en gooide ik mijn routine in de ochtend om. Maar terwijl ik dit type weet ik weet hoe vast ik zit in de dagelijkse oude routines. Opstaan -> aankleden -> tanden poetsen -> ontbijten -> haren doen.

En eigenlijk kan je heel makkelijk al routines verbreken of je hersenen eigenlijk stimuleren door het anders te doen. Denk bijvoorbeeld aan het tanden poetsen. Met welke hand poets jij je tanden? Ik poets mijn tanden altijd met rechts. Hoe draai jij deksels open? Ik doe dat weer met links. Doe het vandaag eens anders en begin eens met bewust te worden van je gewoontes en routines. En pak er eens één of twee dingen uit om het anders te doen.

Alles bovengenoemd is ook onderdeel van je leefstijl. Waarom? Omdat je dingen doet op de automatische piloot die automatische zijn oftewel gewoontes. Wellicht dat jij ook elke ochtend hetzelfde ontbijt neemt of hetzelfde broodbeleg gebruikt dagelijks. Misschien eet je ook week in en week uit dezelfde warme maaltijd op dezelfde dagen. En ja, ik hoor de structuurjunkies zeggen daar ga ik goed op. En dat snap ik. Structuur is iets wat fijn is, het geeft je een bepaalde richting en ook rust. Tegelijkertijd is structuur ook iets wat ons lui kan maken. Waarom? We hoeven niet zoveel meer na te denken, bepaalde hersenenactiviteiten worden hierdoor ook minder uitgedaagd.  En ik wil hiermee niet zeggen dat je meteen je hele dag anders mag proberen in te delen, maar zoals ik al eerder schreef het kan ook even in iets kleins zitten.

Kortom, schrijf je gewoontes door de dag eens op en ga eens kijken hoe je dit anders kan doen. Begin eens vandaag met je andere hand tanden te poetsen. En een positief vervolg ook nog eens is dat je sterker wordt in de coördinatie, hoe mooi is dat?

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!