Wat zijn jouw beweegredenen?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Wat zijn jouw beweegredenen?’

Dat bewegen gezond is weten we allemaal. Wat je doel ook is; gewicht verliezen, sterker worden of gewoon lekkerder in je vel zitten, beweging is een belangrijk aspect als je een bepaald doel hebt. Het nieuwe jaar is begonnen en veel mensen hebben als goed voornemen onder andere meer bewegen/sporten. Zoals in een eerdere blog besproken is het belangrijk om in je achterhoofd te houden waarom je iets doet, en wat het voor jou oplevert. Daarom gaan we in deze blog kijken naar de voordelen die voldoende bewegen en lekker sporten met zich meebrengt. En met bewegen bedoel ik absoluut niet alleen op hoge intensiteit springen, squatten en andere gekke dingen (dit mag natuurlijk wel!), juist laagdrempelige beweging zoals wandelen (wel een beetje stevig doorstappen als dat lukt!) of fietsen (met of zonder elektrische fiets) zijn belangrijke vormen van beweging, omdat ze makkelijk uit te voeren zijn. Ga bij jezelf na waar jij blij van wordt als het gaat om bewegen. Houdt je van buiten zijn in de natuur? Wandelen, fietsen of hardlopen passen hier perfect bij. Ben jij meer iemand die gemotiveerd moet worden door een instructeur? Dan zijn groepslessen of personal training misschien wel iets voor jou. Liever samen dan alleen sporten? Gelukkig zijn er genoeg opties voor teamsporten waar je aan mee kan doen. Kies altijd een sport of beweegvorm die bij jou past, alleen dan wordt het ook echt leuk om ermee aan de slag te gaan en het vol te houden!

Wat levert bewegen je op?

Op het gebied van gezondheid zorg je er met voldoende beweging voor dat je een kleiner risico hebt op diabetes type 2 en hart en vaatziekten (dit natuurlijk wel altijd in combinatie met een gezond en volwaardig voedingspatroon). Ook neemt de doorbloeding van je hersenen toe door beweging, dit  verbetert de werking van hormonen en andere stoffen in je brein, dit kan een positieve werking hebben op je stemming. Tijdens het bewegen komen er sowieso veel stofjes vrij die een positieve werking hebben op verschillende processen in het lichaam, zoals het verminderen van stress. (onder andere endorfine, serotonine en dopamine). Deze stofjes worden ook wel ‘gelukshormonen’ genoemd, het woord zegt het al; je gaat je hier lekker van voelen. Voldoende beweging heeft ook invloed op je slaapkwaliteit; je slaapt sneller in en wordt minder vaak wakker. Let po: dit geldt wanneer je tot 4 uur voor je gaat slapen intensief beweegt,  korter dan 4 uur voor bedtijd intensief bewegen kan een negatieve invloed hebben. Uiteraard verbeterd voldoende beweging ook je conditie en draagt het bij aan een gezond gewicht. 

Naast bovenstaande gezondheidsgevolgen die beweging met zich meebrengt zijn er natuurlijk ook andere niet-gezondheids-gerelateerde redenen om lekker in beweging te zijn. Denk hierbij aan het lekker je hoofd leegmaken na een lange dag aan de studie of het werk, het steeds beter worden in een bepaalde sport of oefening in de sportschool, even gezellig samen bijkletsen met je sportmaatje of vriendin, even een frisse neus halen na een hele dag binnen zitten, mooie plekken ontdekken tijdens een lange fietstocht…en zo zijn er nog ontelbaar veel meer (letterlijke) beweegredenen. 

Hopelijk heb ik je met deze blog mogen inspireren om iets te gaan doen wat bij jou past en waar jij geluk en plezier uit haalt. Veel beweegplezier!

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!