‘Gezond eten, wie kan dat nou betalen?’

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Het zal niemand ontgaan zijn dat de prijzen van producten zijn gestegen. Ook, en misschien wel vooral in de supermarkt merken we het allemaal aan onze portemonnee. Misschien ben jij het afgelopen jaar ook wel anders gaan eten omdat alles zoveel duurder is geworden. Gezond eten wordt over het algemeen al jaren als ‘duurder’ gezien. Is dit in deze tijd nog steeds terecht? Is ‘fast food’ nog steeds goedkoper en toegankelijk? Heel eerlijk gezegd denk ik dat niet. Eerder was het dat zeker wel, een menu voor een paar euro en je was klaar, maar loop maar eens een McDonald’s of KFC binnen (of niet dus), je zult schrikken als je ziet wat je tegenwoordig voor zo’n maaltijd betaald. Het is echt mogelijk om goedkoper uit te zijn met je boodschappen én een volwaardige gezonde maaltijd op tafel te zetten. Wel betekend dat dat je er wat tijd voor moet uitrekken om de folders te bekijken en misschien naar verschillende supermarkten moet gaan, maar hé, je moet er wat voor over hebben. In deze blog geef ik je tips en tricks mee die ervoor zorgen dat jij in 2023 gaat genieten van lekkere, gezonde én budgetproof maaltijden. Klinkt goed toch? 

Tip 1: kies je supermarkt 

Het is algemeen bekend dat er dure en minder dure supermarktketen bestaan. Neem eens goed onder de loep welke ketens er allemaal bij jou in de buurt zitten en ga eens kritisch kijken naar de prijzen van bepaalde basisproducten zoals bijvoorbeeld pasta, melk, eieren. Op basis hiervan is vaak al op te maken bij welke supermarkt je over het algemeen het goedkoopste uit bent. 

Tip 2: duik in de folders 

Iedere week staat er van iedere supermarkt weer een (online) folder klaar bomvol met aanbiedingen. Kijk wat er deze week in de aanbieding is bij jou supermarkt(en) en ga aan de hand daarvan een planning maken voor de maaltijden die je deze week op tafel gaat zetten. Kijk ook goed naar de aanbiedingen van houdbare producten zoals crackers, soorten broodbeleg in pot, noten etc., soms scheelt het behoorlijk wat geld wanneer je meer (in ‘bulk’) koopt. 

Tip 3: doe weekboodschappen met een boodschappenlijstje  

Wanneer je een duidelijke weekplanning maakt is het mogelijk om alle boodschappen voor de hele week in 1 keer te doen. Dit kan een hoop geld besparen omdat je ook maar 1x in de verleiding komt om te veel of andere dingen mee te nemen. Maak een boodschappenlijstje en probeer je hieraan te houden en niets extra’s mee te nemen. Eventueel kun je voor verse producten altijd nog later terug komen als deze niet een week houdbaar zijn. 

Tip 4: bezoek de markt 

Op de markt is eigenlijk altijd wel een groenteboer te vinden, die vaak ook nog eens geweldige deals hebben. Vooral als je seizoensproducten koopt kan dit veel geld schelen (sowieso doen! Goed voor het milieu en dit zorgt ervoor dat je het hele jaar door veel verschillende groenten en fruit eet). Let op: soms is de prijs van bepaalde groenten en fruit hetzelfde als in de supermarkt, maar is het formaat van bijvoorbeeld een aubergine of courgette vele malen groter en kun je er een veel grotere hoeveelheden eten mee maken. Ook zijn er vaak ‘overblijvertjes’ te koop bij de groenteboer op de markt, groenten die vandaag gegeten moeten worden die worden verkocht voor een mooi prijsje, meenemen dus. 

Tip 5: vers is niet altijd beter 

Lang leve diepvriesfruit en groenten! Ik hoor je denken; maar is dat dan net zo gezond? Oh ja zeker, na bereiding bevatten ingevroren groenten en fruit namelijk net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groenten. De prijs is vaak een stuk aantrekkelijker + je kan het vele malen langer bewaren, het enige waarvoor je moet zorgen is voldoende ruimte in het vriesvak. 

Zo, dit waren een paar tips om het boodschappen doen goedkoper te maken en toch gezond te eten. Hopelijk heb je er wat aan! Welke tip ga jij als eerste gebruiken? 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!