Vegan, vega of toch flexitarisch?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Vandaag de dag in 2023 is het niet meer zo vanzelfsprekend dat iedereen vlees eet. Of überhaupt dierlijke producten eet. De ‘vegan’ restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond en ook is er voor iedere vleessoort tegenwoordig wel een vervanger te vinden. Maar wanneer ben je vega(n)? En wat doet een flexitariër dan? In deze blog ga ik dieper in op deze termen en wat ze inhouden. 

Vegetarisch eetpatroon

Mensen die eten volgens een vegetarisch eetpatroon eten geen vis en geen vlees. Dierlijke producten zoals zuivel en ei eten vegetariërs wel. De officiële benaming voor dit eetpatroon is  lacto-ovo-vegetarisch. Sommige mensen die geen vlees eten, eten wel vis, dit worden pescotariërs genoemd. 

Veganistisch eetpatroon

Wanneer je een veganistisch eetpatroon aanhoudt eet je geen enkel dierlijk product maar volledig plantaardig. Vaak gaat een veganistisch eetpatroon hand in hand met een veganistische leefstijl; er worden dan naast het eten en drinken ook geen dierlijke producten gebruikt zoals leren kleding of schoenen.  

Flexitarisch eetpatroon

Dit eetpatroon wordt steeds populairder. Er is geen specifieke omschrijving waar je aan ‘moet’ voldoen om een flexitariër te zijn. Je bent al een flexitariër wanneer je minder vlees en vis eet, bijvoorbeeld slechts 3 of  4 keer in de week in plaats van dagelijks. Ook zie je vaak dat mensen ervoor kiezen om vlees niet zelf in huis te halen, maar het wel eten wanneer dit bij anderen wordt aangeboden of wanneer er in een restaurant gegeten wordt.

Waar moet je op letten? 

Minder vlees eten  en meer plantaardig eten zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Het is dus over het algemeen hartstikke gezond om wat vaker je portie vlees of vis te laten staan. Wel zijn er aandachtspuntjes bij deze eetpatronen om te zorgen dat je alle belangrijke voedingsstoffen nog steeds binnenkrijgt. 

Vlees en vis bevatten veel belangrijke stoffen zoals eiwitten, ijzer, vitamine B1 en B12. Bij een vega leefstijl kunnen deze stoffen gehaald worden uit  bijvoorbeeld ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten, in combinatie met voldoende groente, brood, andere graanproducten en zuivel. Als veganist is dit natuurlijk wat lastiger omdat je geen enkel dierlijk product binnenkrijgt. Je kunt deze essentiële voedingsstoffen als veganist halen uit bijvoorbeeld peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen, tofu en tempé, noten, pinda’s, pitten of zaden. Ook zijn deze stoffen toegevoegd aan veel veganistische vleesvervangers die je in de supermarkt kunt kopen, daarbij is het dan wel weer belangrijk om te letten op het gehalte verzadigd vet en/of zout in deze producten. Om te zorgen voor voldoende inname van calcium kunnen veganisten gebruik maken van plantaardige alternatieven voor melk, zoals sojadrank.

Wanneer je interesse hebt in een veganistisch eetpatroon kan het raadzaam zijn om eens informatie in te winnen bij een diëtiste, hij of zij kan met je meekijken om te zorgen dat er geen tekorten ontstaan. 

Het is positief voor het milieu als mensen ervoor kiezen om minder vaak vlees te eten.  Dierlijke producten belasten het milieu veel meer dan plantaardige, vlees is de grootste belaster. 

De productie van dierlijke producten zorgt voor 2 tot 60 keer meer broeikasgas-uitstoot en 3 tot 10 keer meer voor landgebruik en energiegebruik dan plantaardige producten. Zeker het proberen waard om eens een dagje minder voor vlees te kiezen, toch? 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!