Op welk onderdeel ga jij je focus leggen?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.


Kan jij elk bloemblaadje, elke bloem in jouw tuin dezelfde aandacht geven? Ook al zou je dit willen het is bijna onmogelijk. En dit doe je wellicht niet eens bewust. Zelfs onbewust geef je het één meer aandacht dan het ander. En dat is helemaal prima, daar is geen goed of fout aan. Echter werkt het ook zo bij je leefstijl. Je kan niet op alles tegelijk focussen. We zeggen natuurlijk ook niet voor niks elke kleine stap is er één vooruit. En al die kleine stappen maken het uiteindelijk een mooie grote stap in totaliteit.

In jouw leefstijl zijn meerdere facetten die belangrijk zijn. Hieronder heb ik ze even kort beschreven.
– Voldoende beweging
– Gezonde voeding
– Voldoende ontspanning
– Mentale rust
– Fysieke rust
– Voldoende slaap
– Sociaal contact (familie, vrienden, collega’s)

Hierbij een mooie oefening om te kijken welk cijfer je op dit moment geeft aan deze facetten. Welke vind jij het belangrijkste? En aan welke wil jij nu het eerst werken? Denk hier rustig over na en schrijf het voor jezelf eens duidelijk op. Op deze manier kan je ook de juiste volgorde bepalen wellicht waar je eerst aan wilt werken omdat dit het belangrijkste is en wat je nog even laat voor wat het is.

Zodra je weet welk gedeelte nog beter kan in jouw leefstijl, is het van belang het nog meer te gaan verkleinen. Juist ja, in die kleine stapjes. In de kleine stapjes hoe ga ik voldoende bewegen, wat ga ik doen qua beweging, wanneer, hoe beweeg ik juist voor mijn lichaam en hoe herstel ik na deze beweging. Hoe ga ik het volhouden? Etc. etc. etc. We kunnen hierdoor niet zeggen we doen even dit, we doen even dat en dan komt het goed. Nee, zo werkt het niet. En vaak als je eens gaat opschrijven wat je wilt veranderen en wat hiervoor nodig is, wordt de lijst van kleine stapjes erg lang.

Zolang één van die facetten nog geen voldoende is, is er echt nog werk aan de winkel. En nee, het hoeft niet allemaal een dikke 10 te zijn, daar is echt jaren  voor nodig vaak om dit goed te krijgen. Maar je kan niet op alles tegelijkertijd focussen. Daarom is het belangrijk alles te gaan bekijken en als het ware te ontleden in die mini-stapjes. Het klinkt misschien vermoeiend, maar op deze manier kan jij blijvend je leefstijl veranderen en dat is volgens mij het belangrijkste. Een quick-fix bestaat niet, of althans ja het bestaan wel in die zin dat je het gewoon kan gaan doen. Maar voor de lange termijn bestaat er geen quick-fix, die bestaat er alleen voor de korte termijn. En laten we met het korte termijn nou net niks opschieten. Om ook niet te vergeten dat bij verandering van leefstijl vaak ook echt wel een terugval hoort. En als we niet tijdig bewust zijn van onze terugval, dan zijn we straks helemaal terug bij af. En dit gebeurt, geloof mij, vaker bij een quick-fix dan wanneer er kleine stapjes worden genomen.

Oftewel, op welk onderdeel ga jij je focus leggen? 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!