Heeft het blauwe licht invloed op het slapen?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.


Goed slapen is enorm belangrijk. We slapen eigenlijk 1/3  van ons leven en ik vind dat altijd veel klinken, maar het is wel de waarheid. Een dag heeft 24 uur, we slapen gemiddeld 8 uur per dag. Oké de nachten die we stappen, de nachten die we als ouders wellicht doorbrengen niet meegerekend. Als kind slapen we natuurlijk ook weer meer dan gemiddeld en als we ouder worden vaak ook. Oftewel, die 8 uur mag je wel tellen. En dan komt het neer op 1/3 van de dag dat jij op je bed ligt. Als je 1/3 van je leven op bed ligt is het toch best belangrijk hier de juiste aandacht aan te besteden. Ook een goede slaap is van belang op je leefstijl.

En goed slapen kan best een kunstje zijn. Tegenwoordig zijn er steeds meer slaapcoaches, gaan voor mijn gevoel de slaapmiddelen als zoete broodjes over de toonbanken en raken we niet uitgerust wakker. Laten we dan een bron die van invloed kan zijn op de kwaliteit van jouw slaap eens toelichten en dan heb ik het in deze blog over het blauwe licht.

Allereerst even kort wat over melatonine. Melatonine, een hormoon, hebben we namelijk nodig om in ons nacht-dagritme te blijven. En blauw licht remt de aanmaak van melatonine waardoor  ons lichaam in de war kan raken qua nacht- en dagritme. Oftewel melatonine is één van de vele schakels voor onze kwaliteit van slaap. 

Maar wat is dat blauwe licht eigenlijk? Het blauwe licht is de licht afkomstig van bijvoorbeeld de zon, maar ook alle LED beeldschermen bevatten blauw licht. Het blauwe licht zorgt er eigenlijk voor dat ons bioritme goed werkt. Je kunt je voorstellen als we ons veel aan blauw licht blootstellen vlak voordat we gaan slapen dit de kwaliteit van ons slapen kan beïnvloeden. En wellicht is het ook niet alleen het blauwe licht voor het slapen gaan maar ook de prikkelverwerking van hetgeen wat je leest. Wellicht verwerk je vlak voor je gaat slapen nog een mail, of krijg je nog een taak via een collega. Stel dat je die nacht niet zo fijn slaapt, ligt dit aan het blauwe licht of juist omdat je ineens weer aanstaat door de berichten die je leest? Of wellicht triggert het gewoon elkaar ook nog eens.

Heb je moeite met slapen, dan kan het goed zijn toch eens er voor te zorgen de prikkels voor het slapen gaan weg te leggen. Doe dit bijvoorbeeld een uurtje voor je gaat slapen. En werkt dit na een paar nachten nog niet, zet vooral even door. Je lichaam kan ook ingesteld zijn en even tijd nodig heeft weer goed in slaap te vallen en de juiste slaapkwaliteit te hebben. En mocht het niet voldoende zijn, ga dan vooral verder onderzoeken waardoor jou slecht in slaap valt of je niet uitgerust wakker wordt. Niet onbelangrijk als we zoveel uur plat liggen. En stiekem hoop ik natuurlijk niet dat je deze blog hebt gelezen vlak voor het slapen 😉. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!