Loslaten

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Een nieuw jaar en of dit een nieuw levensjaar is waarin je weer een jaar ouder wordt dan wel wanneer het 31 december is je kan er bijna niet omheen. We blikken terug, we evalueren, we stellen nieuwe doelen, we maken voornemens of ergens diep van binnen doe je dit liever niet? Het lijkt soms alsof de maatschappij het min of meer ons heeft opgelegd dat we dit bespreken.

Onlangs zei ik ook tegen mijn vriend, het is bijna 31 december dus we gaan weer vragen beantwoorden. De vraag is echter waarom doen we het op de 31e? Er is helemaal niks mis mee met evalueren, vragen te beantwoorden over hetgeen wat achter ons ligt. Maar het meest vervelende is, dat het bijna een soort verwacht wordt dat we dit doen. En het is moeilijk om dit te negeren, te zeggen het boeit me niet. Want laten we voorop stellen, het is goed om stil er bij te staan wat je anders kan doen, wat je anders wilt doen en ook vooral te kijken naar hetgeen wat je zou willen veranderen je oplevert. Echter wat hiervan belangrijk is, dat je dit doet meerdere momenten in een jaar. Niet alleen tijdens oudjaarsdag, tijdens de Kerstdagen of met je verjaardag, nee structureel. 

Als jij iets wilt veranderen is het vaker nodig te bekijken waar je staat,  ben ik nog op de goede weg die ik ben ingeslagen. Op die manier blijf je alert en bewust. En wees niet boos op je zelf als het niet helemaal meer de juiste weg is, voel het niet voor jezelf als falen, maar wees blij dat je er nu achter komt. Wees blij dat jij je er bewust van bent geworden dat je er nog niet bent. 

En misschien is er ook iets anders moois wat jij jezelf kan vragen. Wat ga ik loslaten? Wat is niet nodig om mee te nemen naar morgen? Naar volgende week? Loslaten kan op verschillende manieren. Loslaten in de vorm van ik schrijf het van me af en dan is het weg. Loslaten, door er geen aandacht aan te besteden. Loslaten door het met iemand te bespreken. Of loslaten, door je kop in het zand te steken en door te gaan. De vraag is welke van deze voorbeelden is het echte loslaten? Omdat loslaten in zoveel manieren bestaat en iedereen anders is, bekijk vooral wat werkt voor jou qua loslaten. 

Een vriendschap afsluiten, veranderen van baan, een goed gesprek met je partner of wellicht kan een kleine wandeling voor jou al het loslaten zijn. Loslaten zit hem niet altijd in de grote dingen zoals we altijd roepen: ‘’je moet je kind loslaten’’, voor wie? Ook hierin zijn toch meerdere vormen. En daarom is loslaten iets moois als je ook weet wat voor jou de beste methode is. En zal het ook afhankelijk zijn van de situatie. Loslaten om verder te groeien is nodig, en als we weten wat we willen loslaten zijn we dus bewust van onze groei of nog te nemen stappen. Dat is toch alleen maar mooi. 

Wat ga of mag jij loslaten? Wellicht een bepaalde overtuiging of belemmering? Wellicht een vriendschap? Wat mag jij loslaten om weer een stap dichterbij jezelf te komen en meer in balans te komen? 


Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!