Voornemens

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.


‘In 2023 ga ik……’

Ja hoor, het is weer zover. De ‘new years resolutions’ ofwel ‘goede voornemens’ vliegen je om de oren. De feestdagen zijn voorbij, de gekke week tussen kerst en oud en nieuw waarin niemand weet welke dag het is, is in volle gang en vanaf 1 januari gaat er van alles veranderen, als we de voornemens moeten geloven. Super dat er aan het einde van het jaar gereflecteerd wordt op het afgelopen jaar en dat er nieuwe doelen worden gesteld. Het is alleen zo jammer dat in de meeste gevallen voornemens niet worden waargemaakt. Vaak heeft dit te maken met het feit dat er te grote en onrealistische doelen worden gesteld, zonder dat er goed nagedacht worden over hoe dit uitgevoerd zal gaan worden. Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Lees dan in deze blog mee hoe je ervoor kan zorgen dat deze goede voornemens niet enkel bij voornemens blijven die in februari alweer vergeten zijn. 

Voornemens hebben in veel gevallen te maken met het aanpakken van ongezonde gewoontes. ‘Gezonder eten’ en natuurlijk de welbekende ’10 kilo afvallen’ zijn veelgehoorde voornemens. In januari begin je vol goede moed aan je nieuwe dieet. Je gaat van 0 naar 100 want; je hebt jezelf een doel gesteld en je gaat hiervoor. Na een tijdje ontzettend veel veranderingen te hebben gedaan aan je leefstijl en niet meer gesnoept kom je in een lastige situatie; je hebt zo’n trek in die burger met frietjes wanneer je uit eten gaat, maar je mag het niet van jezelf want je bent toch gezond bezig? Uiteindelijk geef je eraan toe, ‘Laat maar zitten’. Je neemt de burger met frietjes (waar je zo’n zin in had dus good for you!) maar hebt het idee hierdoor alles verpest te hebben en neemt ook nog een dessert + die van je collega die het niet op kreeg en je duikt bij thuiskomst de snoepkast in Je voelt je alsof je weer terug bij af bent. Weg goede voornemens. Volgend jaar weer een nieuwe kans. 

Wat voel en denk je wanneer je bovenstaand verhaal leest? Herken je jezelf hierin? Zonde toch? Hoe voorkom je dit? Laten we beginnen bij het stellen van realistische doelen. ’10 kilo afvallen’ is een groot doel die nog ver weg. Ook zegt het niets over het aanpassen van gewoontes maar puur over die 10 kilo. Het is een prima ‘hoofddoel’, maar wat is daarvoor nodig om dat doel te bereiken? Daarvoor bestaan ‘subdoelen’, kleine tussenstapjes. Een voorbeeld van een subdoel kan zijn ‘iedere dag minimaal 2 stuks fruit eten’ of ‘ 2 keer per week een ronde van 30 minuten wandelen’. Stel voor jezelf 2-3 subdoelen op die je vanaf moment 1 kunt implementeren in je leven en start hiermee. Houdt dit 2 weken of 1 maand vol en ga dan kijken of je wat kunt uitbreiden. Voor sommige mensen helpt het om je opgestelde subdoelen in een schriftje te schrijven. Je kunt hierin bijvoorbeeld per week reflecteren hoe het met je doelen is gegaan en welke aanpassingen je de aankomende week wilt gaan maken. Iets anders heel belangrijks; heb geduld. Ongezonde gewoontes zijn niet in een dag ontstaan en zullen ook niet in een dag verdwijnen. Het hoeft ook niet perfect; wanneer je consequent met je doelen bezig bent en het lukt om het grootste deel van de tijd je doelen te behalen, dan is het geen probleem wanneer het een keer anders loopt. Je hebt niets verpest. De volgende dag of het volgende moment is weer een nieuwe kans. Juist door jezelf wat lucht te geven en niet naar perfectionisme te streven, zorg je dat je nieuwe gezonde gewoontes leefbaar en leuk blijven. 

Al met al; goede voornemens kunnen werken, mits je het realistisch voor jezelf houdt en niet te streng voor jezelf bent. Ik wens jullie veel succes en vooral veel plezier bij het zoeken van een leefstijl die bij je past en waar je je prettig bij voelt. 

Fijne jaarwisseling!

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!